Zielona herbata jest bardzo wartościowym napojem. By nie pozbawić jej  walorów zdrowotnych trzeba ją odpowiednio zaparzać i podawać!
fit.pl
2010-09-16 00:00
Udostępnij
Ten szlachetny napar, znany od wieków, ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Jest bogaty w wiele niezbędnych witamin i minerałów. Regularnej jej picie poprawia przemianę materii, usuwa szkodliwe toksyny i chroni przed nowotworami.
Przygotowywanie zielonej herbaty rządzi się swoimi prawami. Jest ona o wiele bardziej wymagająca niż czarna herbata.zh tekst

1.    Woda na zieloną herbatę powinna być źródlana lub filtrowana.
2.    Zielonej herbaty nie zalewamy wrzątkiem. Gorąca wody wystarczy! Dopiero 10 minut po zagotowaniu, woda nadaje się do zaparzenia zielonego suszu. Zalanie zielonej herbaty wrzątkiem powoduje, że napar staje się żółtawy i mętny oraz gorzki i cierpki w smaku.
3.    Do jej parzenia używaj wyłącznie  ceramicznych, okrągłych dzbanków. Kubki powinny być  pękate, żeby liście mogły się swobodnie rozwijać i uwalniać aromat.
4.    Herbata powinna parzyć się bez przykryciem.
5.    Herbata najlepiej smakuje w cienkich porcelanowych filiżankach.
6.    Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut).
7.    Liście herbaty wsadzaj do ogrzanego czajnika np. możesz przepłukać go wrzątkiem.
8.    Zielona herbata straci swoje właściwości jeśli ją posłodzimy. Dodanie soku z cytryny zmieni jej smak, ale zyska na wartości. Pamiętajmy, żeby wrzucić ją do schłodzonego naparu.
9.    Możliwe jest 2- lub 3-krotne zaparzanie tych samych liści.

 

www.fit.pl