Używanie niskokalorycznego słodzika zamiast zwykłego cukru może powodować... otyłość
fit.pl
2009-08-26 00:00
Udostępnij
Uwaga na słodziki!
Jeśli dbasz o linię, uważaj na słodziki!

Dbasz o linię i dlatego zamiast cukru używasz niskokalorycznego słodzika? Błąd. Według amerykańskich naukowców może to przynieść wręcz odwrotny skutek niż chudnięcie

A to dlatego, że słodziki rozregulowują organizm i utrudniają kontrolowanie masy ciała oraz ilości spożywanych kalorii.

Prawidłowość taką zauważono u szczurów. Naukowcy z amerykańskiego Purdue University's Ingestive Behavior Research Center przeprowadzili eksperyment z udziałem szczurów, który wykazał, że gryzonie karmione jogurtem słodzonym pozbawioną kalorii sacharyną jedzą więcej, dostarczają organizmowi więcej kalorii i tyją szybciej w porównaniu do zwierząt, którym podawano normalny jogurt słodzony glukozą, czyli zwykłym cukrem (około 15 kalorii na łyżeczkę od herbaty).

Badacze przypuszczają, że rozłączenie poczucia słodkiego smaku i kaloryczności myli organizm i zaburza spalanie kalorii oraz pobieranie pożywienia. Paradoksalnie więc jedzenie słodkich posiłków z pozbawioną kalorii sacharyną może prowadzić do zwiększenia masy ciała i gromadzenia tkanki tłuszczowej. Znacznie lepiej używać do słodzenia potraw zwykłego, kalorycznego cukry.

Nie potwierdzono jeszcze czy zaobserwowana u szczurów prawidłowość zachodzi także u ludzi, ale jest to bardzo prawdopodobne.

www.fit.pl