Już w najbliższą sobotę, to jest 19 czerwca 2009 roku w Gdańsku odbędzie się Piknik na Zdrowie zorganizowany przez Gdański Uniwersytet Medyczny
fit.pl
2010-06-17 00:00
Udostępnij
Piknik na Zdrowie w Gdańsku
pikniknazdrowie logoW ramach Pikniku na Zdrowie każdy kto przyjdzie do Zielonego Parku przy al. Zwycięstwa w Gadańsku od godziny 11 będzie miał okazję do bezpłatnego badania poziomu cukru i cholesterolu we krwi, weźmie udział w nauce samobadania piersi, a także w kursie pierwszej pomocy. To tylko niektóre propozycje jakie przygotowali organizatorzy w ramach piątej już edycji Pikniku na Zdrowie.

Na uczetsników Pikniku czekać będzie aż 50 stoisk z 40 kategorii tematycznych. Zainteresowani będą mogli dowiedzieć się jakie mogą być działania niepożądane leków i z czego mogą wynikać. Uczestnicy dowiedzą się również czym są chcoroby cywilizacyjne i kogo one dotyczącą. Specjaliści również udzielą wszelkich porad na temat radzenia sobie z uzależnieniami.

Katedra Żwywienia Klinicznego i Zakład Dietetyki Ogólnej przygotował dla zainteresowanych poradnictwo żywieniowe w zakresie prawidłowego żywienia, poszerzone o zasady odżywiania w okreslonych jednostkach chorobowych. Będzie można również zmierzyć zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie, a także wykonać inne pomiary antropometryczne.

Na Pikniku na Zdrowie propagowana także będzie wiedza na temat transplantacji.

Na scenie piknikowej odbędzie się również pokaz rehabilitacji, symulacja wypadku i pokaz pierwszej pomocy. Poza tym odbędą się warsztaty z Tai-Chi oraz jogi. W czasie Pikniku goście będą mogli się poczęstować zdrową zupą z soczewicy.

Nie zabraknie też cieszących się co roku dużym powodzeniem pokazów ratownictwa medycznego oraz Tai-Chi. Nowością tegorocznej edycji Pikniku będzie wspólne ćwiczenie jogi. Gościem specjalnym imprezy będzie Zespół Pieśni i Tańca “Gdańsk”. Zaprezentuje wiązankę tańców z regionu rzeszowsko-przeworskiego.

Dla wygłodniałych gości, około południa, przewidzieliśmy posiłek – mercumek corbasi, czyli… zupę soczewicową. Zupę przyrządza się z czerwonej soczewicy namoczonej wcześniej z dodatkiem marchewki, koncentratu pomidorowego oraz bulionu rosołowego. – Nie ma w niej żadnych makaronów, ryżów, kasz, ale jest bardzo pożywana i smaczna – zapewnia Wojciech Nowak z YellowCatering, firmy, która przygotuje zupę. – W Turcji podaje się ją z ósemką cytryny do wyciśnięcia i białym chlebem.

www.fit.pl