Trudno wyobrazić sobie bez jej dodatku czekolady, ciasta czy deseru. Kuszący waniliowy zapach znajduje zastosowanie również poza kuchnią...  
fit.pl
2015-01-07 00:00
Udostępnij
Aromatyczna wanilia

Wanilia jest pnączem z rodziny storczykowatych, który rosnąc oplata pnie drzew. Po trzech latach pojawiają się na nim pierwsze strąki. Strąki te zbiera się w fazie niepełnej niedojrzałości, poddaje fermentacji i suszy. Ostatecznie otrzymuje się ciemnobrązowe laski wanilii. O ich wysokiej jakości świadczy biały, krystaliczny nalot waniliny – substancji decydującej o charakterystycznym aromacie przyprawy. Wanilia należy do przypraw drogich ze względu czasochłonność procesu produkcji (samo suszenie strąków trwa parę miesięcy).

Waniliowe słodkości

Wanilia jest jedną z najważniejszych przypraw stosowanych do dań słodkich. Dodaje się ją do ciast, ciasteczek, deserów (np. lodów, kremów, budyniów), słodkich sosów oraz napojów. Producenci dodają wanilię także do cukierków i czekolady. Wanilia jest ważnym składnikiem popularnych likierów takich jak Creme de cacao oraz Galliano.

Waniliowe kosmetyki i terapia

Jako afrodyzjak przyprawa znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w przemyśle perfumeryjnym. Wanilia ma właściwości pobudzające i poprawiające nastrój. Jej zapach może okazać się pomocny między innymi w stanach depresyjnych, przy wyczerpaniu oraz zmęczeniu.

Waniliowy czy wanilinowy?

Naturalny aromat waniliowy w postaci esencji sporządza się z drobno rozdrobnionych lasek zalanych spirytusem. Stanowi on mieszaninę kilkuset różnych związków. Najważniejszym z nich jest jednak wanilina. Aby obniżyć koszty produkcji, zamiast drogiego, naturalnego ekstraktu waniliowego w przemyśle spożywczym i kosmetycznym stosuje się tanią, zwykle syntetyczną wanilinę.

Zrób to sam

Dostępny w każdym sklepie spożywczym cukier wanilinowy, jest często błędnie nazywany cukrem waniliowym. Prawdziwy cukier waniliowy swój aromat zawdzięcza dodatkowi naturalnego ekstraktu waniliowego lub rozdrobnionym laskom waniliowym. Taką przyprawę w prosty sposób można przyrządzić w warunkach domowych. Wystarczy jedną szklankę cukru drobnego lub ewentualnie cukru pudru wymieszać z przeciętymi wzdłuż 1-2 laskami wanilii, a następnie przesypać do szczelnie zamykanego słoika i odstawić na 3-4 tygodnie. W podobny sposób można przyrządzić pachnący wanilią miód.

 

dr Joanna Anna Walczak
dr Aleksandra Czarnewicz-Kamińska

www.dieta.fit.pl