W walce ze zbędnymi kilogramami niezbędne będą takie produkty jak: awokado, zielona herbata, jogurt, borówki, mleko czekoladowe
fit.pl
2010-06-07 00:00
Udostępnij
Co jeść, by schudnąć?
Dietetycy przekonują, że naszym sprzymierzeńcem w walce o smukłą sylwetkę jest awokado, które zawiera tłuszcze jednonienasycone. Według badań osoby, które spożywają więcej owoców awokado mogą zgubić więcej tkanki tłuszczowej niż osoby, które spożywają tyle samo kalorii, jednak jedzą mniej tłuszczów jednonienasyconych. Wyniki badań potwierdzają, że osoby spożywające tłuszcze trans mają o 30% więcej tkanki tłuszczowej niż osoby spożywając tłuszcze jednonienasycone.

O właściwościach zielonej herbaty nie trzeba nikogo przekonywać. Napój ten przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Picie każdego dnia trzech filiżanek zielonej herbaty powoduje przyspieszenie metabolizmu, co przyczynia się z kolei do spalania o 30 kalorii więcej. Swoje działanie herbata zawdzięcza obecności silnego przeciwutleniacza - galusanu epigallokatechiny (EGCG).

W odchudzaniu może również pomóc turecka kasza bulgur. Pół szklanki przysmaku zawiera więcej błonnika niż inne produkty zbożowe. Bulgur pomaga również regulować poziom insuliny, pobudzając kurczenie się komórek tłuszczowych.

Pozytywnie na florę bakteryjną wpływa jogurt probiotyczny.

Przy odchudzaniu należy pamiętać o aktywności fizycznej. Dlatego też warto pamiętać o borówkach, które zawierają przeciwutleniacze poprawiające krążenie krwi, przez co dostarcza ona mięśniom więcej tlenu. Dzięki temu mniej się męczymy, a nasz wysiłek może trwać dłużej. Po intensywnym wysiłku możemy sobie również pozwolić na wypicie mleka czekoladowego. Badania udowodniły, że piłkarze, którzy po treningu wypili mleko czekoladowe szybciej się regenerowali, niż piłkarze, którzy pili napoje izotoniczne.

www.fit.pl