Istotą diety strefowej są odpowiednie proporcje: 30 proc. kalorii powinno pochodzić z białka, 40 z węglowodanów i 30 z tłuszczów
fit.pl
2008-08-27 00:00
Udostępnij
Dieta strefowa (zone)
Co łączy takie gwiazdy jak Jennifer Aniston, Brada Pitta, Winonę Ryder, Catherine Zeta-Jones, Demi Moore czy Cindy Crawford? Nie... nie chodzi o uprawiany zawód. Wszystkie wymienione osoby swoją figurę zawdzięczają ciężkiej pracy i innowacyjnej diecie strefowej.
dieta1000kaloriiAutorem najpopularniejszej diety w Hollywood jest specjalizujący się w dietetyce i biotechnologii doktor Barry Sers. Stworzył on sposób odżywiania, którego mimo swojej prostoty przynosi rewelacyjne efekty. Wystarczy spojrzeć na jedną z gwiazd... i podziwiać.


Istotą diety zone (strefowej) jest zachowanie w każdym posiłku odpowiednich proporcji: 30% kalorii powinno pochodzić z białka, 40 % z węglowodanów i 30 % z tłuszczów. Klasyczne proporcje to 15-20 %. dla białek, 60-70 % dla węglowodanów i 15-20 % dla tłuszczów. A więc ważną rolę odgrywa w tym przypadku znaczne ograniczenie spożycia węglowodanów.


Jak wynika z wypowiedzi autora i doświadczeń hollywoodzkiego świata dzięki diecie strefowej można stracić nawet 2-3 kg w pierwszych dwóch tygodniach. W późniejszym okresie chudnie się 1-3 kg w skali miesiąca. Stabilna i powolna utrata wagi zapobiega efektowi jojo, na którego wspomnienie wszyscy odchudzający się wpadają w panikę.

Cegiełki...

W ciągu całego dnia masz do dyspozycji 11 tak zwanych cegiełek. Każda z nich składa się z 1 porcji białka (1B), 1 porcji tłuszczu (1T) i 1 porcji węglowodanów (1W). Możesz je dowolnie rozplanować np. na śniadanie poświęcić 4 cegiełki, a resztę rozłożyć na pozostałe posiłki.

Brzmi skomplikowanie? Na szczęście nie jest... Poniższa tabela znacznie ułatwia ułożenie własnej diety. W każdej grupie (białka, węglowodany, tłuszcze) są dwie kategorie: zalecana i mniej zalecana. Jeśli zależy ci na czasie i efektach odchudzania wybierasz tą pierwszą. Gdy nie chcesz aż diametralnie zmieniać swojej sylwetki wybierasz drugą kategorię.

BIAŁKA (1B)
  • Grupa pierwsza (bardziej zalecana)

ser biały chudy, plaster (30 g) serek wiejski light 1/2 op. (150 g) białko jaja, 2 sztuki dorsz (50 g) halibut (50 g) tuńczyk w sosie własnym, ok. 1/3 puszki (90 g) krewetki, 3 sztuki małże, kraby, kalmary (ok. 50 g) łosoś (50 g) parówki sojowe, 2 sztuki wędlina drobiowa (30 g) pstrąg wędzony (ok. 30 g) tofu twarde (ok. 100 g)
  • Grupa druga (mniej zalecana)

jajko, sztuka feta light (150 g) ser żółty (30 g) szynka (30 g) wieprzowina (30 g) wołowina (30 g) cielęcina (30 g) parówki cielęce, 2 sztuki kiełbasa (30 g)
  • Inne (1 B+1 W)

jogurt naturalny, 0 proc. (150 g) kefir 0 proc., opakowanie (150 g) mleko 2 proc., 3/4 szklanki

[-------]

TŁUSZCZE (1T)
  • Grupa pierwsza (bardziej zalecana)

awokado (1/4) masło, łyżeczka migdały, 3 sztuki oliwa z oliwek, 1/2 łyżki oliwki, 5 sztuk olej (tłoczony na zimno), 1/2 łyżki orzechy włoskie, 2 sztuki orzeszki ziemne, 6 sztuk
  • Grupa druga (mniej zalecana)

śmietana, 1/2 łyżki majonez light, łyżka majonez tradycyjny, 1/2 łyżki serek kremowy, np. Hochland, 1/2 łyżki ser pleśniowy, 1,5 łyżeczki pistacje, 4 sztuki


WĘGLOWODANY (1W)
  • Grupa pierwsza (bardziej zalecana)

brokuły (250 g) brzoskwinia, sztuka cebula, 2 sztuki szczypiorek, 2 pęczki cykoria, 5 główek cukinia, 2 sztuki (małe) sałata, główka cytryna, sok z 1 sztuki czereśnie, 8 sztuk fasolka szparagowa, szklanka fasola biała sucha, 1/4 szklanki fasolka czerwona z puszki, 1/4 szklanki gruszka, sztuka jabłko, sztuka grejpfrut, sztuka jagody, 1/2 szklanki kalafior, sztuka kapusta, 1/2 główki kiwi, sztuka maliny, truskawki, szklanka mandarynka, sztuka morele, śliwki świeże, 3 sztuki ogórek, 1/2 kg lub 2 "węże" papryka czerwona lub zielona, 2 sztuki pieczarki (1/2 kg) płatki owsiane, łyżka pomarańcze, 1/2 sztuki pomidory, duży owoc soczewica sucha, 1/4 szklanki szpinak gotowany, szklanka winogrona, 1/2 szklanki kiełki (100 g)
  • Grupa druga (mniej zalecana)

chleb jasny, cienka kromka chleb razowy, 1/2 kromki chlebek Wasa, kromka tost pełnoziarnisty, kromka rodzynki, łyżka ananas (kostki), 1/2 szklanki banan, 1/3 sztuki batonik czekoladowy, 1/4 sztuki buraczki gotowane, szklanka chałka, 1/2 kromki dżem niskosłodzony, łyżka groszek zielony, 1/2 szklanki kajzerka, 1/2 sztuki kukurydza, 1/2 szklanki keczup, 2 łyżki lody waniliowe, 2 łyżki makaron ugotowany, 1/4 szklanki marchew, 4 sztuki mąka, 2 łyżki miód, łyżeczka naleśnik (mały), sztuka piwo, 1/2 szklanki ryż biały, ugotowany, 3 łyżki ziemniaki gotowane lub pieczone, 2 sztuki

www.fit.pl