Weekendy w maju, pierwszym prawdziwie ciepłym miesiącu, to czas, w którym natura budzi się do życia - a my razem z nią! Zaczynamy marzyć o relaksie na świeżym powietrzu wypełnionym rozmowami z bliskimi i przyjemnym zapachem jedzenia unoszącym się w powietrzu! Czy można sobie wyobrazić coś lepszego niż spotkania w otoczeniu zieleni, kiedy otuleni ciepłymi promieniami słońca delektujemy się smakami sezonowych przysmaków? Maj to czas, aby oddać się radości, odkrywać nowe smaki, eksperymentować w kuchni i tworzyć niezapomniane wspomnienia przy stołach zastawionych pysznymi potrawami. Dlatego też przygotowaliśmy dla Was przepisy na wyśmienite dania i pomysły na to, jak spędzić letnie popołudnia!
Aleksandra Załęska
2024-05-27 14:24
Udostępnij
Letnie przepisy na maj

Grillowane steki z rostbefu z Tequilą

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
• 4 steki z rostbefu
• 4 łyżki sosu Hellmann’s Original BBQ
• 1 łyżeczka Przyprawy do grilla Knorr
• Sok z 1 pomarańczy
• 30 ml tequili
• 1 posiekana papryczka chili
• 1 pęczek świeżej kolendry
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 mieszanka sałat
• 6 suszonych pomidorów w oleju
• 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
• 2 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera

Sposób przygotowania:
1. Steki umyj i osusz na papierowym ręczniku.
2. W miseczce wymieszaj sos Hellmann’s, który nada marynacie dymny i pikantny smak, przyprawę Knorr, tequilę, sok pomarańczowy, miód, oliwę oraz posiekaną papryczkę chilli i kolendrę.
3. Powstałą marynatą posmaruj dokładnie wołowe steki i odstaw je na 30 minut w chłodne miejsce.
4. Po tym czasie steki połóż na dobrze rozgrzanym grillu i smaż ok. 10-15 minut odwracając co jakiś czas. Czas smażenia jest zależny od tego, jak mocno wysmażoną wołowinę lubisz.
5. Sałatę wymieszaj delikatnie z pomidorami, polej oliwą i posyp startym serem. Gotowe steki podawaj z sałatą i pieczywem.

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z czerwonej cebuli

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
• 600 g łopatki wieprzowej
• 4 bułki ciabatty
• 100 g Sosu Hellmann’s BBQ
• 3 czerwone cebule
• 2 łyżki miodu
• 200 ml czerwonego wina
• 2 goździki
• 1 kawałek kory cynamonu
• 200 g kapusty pekińskiej
• 1 pęczek natki kolendry
• 3 łyżki Majonezu Hellmann’s Babuni
• 3 łyżki Przyprawy do gyrosa Knorr
• 50 g orzechów ziemnych

Sposób przygotowania:
1. Wieprzowinę natrzyj przyprawą do gyrosa Knorr i pozostaw w chłodnym miejscu przez co najmniej 12 godzin. Po tym czasie zawiń ją w folię aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160*C na 4 godziny. Po tym czasie upieczona wieprzowina powinna rozpadać się w ręku.
2. Upieczone mięso, sos z pieczenia i kilka łyżek sosu Hellmann’s BBQ przełóż do miski. Jeszcze ciepłe mięso porozrywaj wzdłuż włókien. Mięso trzymaj pod przykryciem w ciepłym miejscu np. piekarniku.
3. Cebulę pokrój w półplastry, posiekaj kapustę pekińską i natkę kolendry, orzeszki ziemne upraż na suchej patelni, wystudź, a następnie przesiekaj nożem.
4. W średniej wielkości garnku rozgrzej miód. Gdy zacznie się pienić, wrzuć do niego goździki i cynamon. Przyprawy podgrzewaj przez chwilę na karmelizującym się miodzie, po czym dodaj do nich cebulę – smaż około 2-4 minuty, cały czas mieszając. Całość zalej czerwonym winem, i gotuj razem aż wino zupełnie odparuje.
5. W kolejnej misce połącz kapustę, majonez, kolendrę i kilka łyżek sosu Hellmann’s BBQ. Wymieszaj.
6. Ciabattę przekrój na pół, opiecz w piekarniku lub na patelni grillowej. Na spodnią część nałóż porcję sałatki z kapusty, na sałatce umieść dużą porcję mięsa, na wierzch mięsa połóż dwie łyżki karmelizowanej cebuli i posyp wszystko orzeszkami. Kanapkę przykryj wierzchnią bułką i podawaj z ulubionymi frytkami.

Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą

Czas przygotowania: 50 minut
Liczba porcji: 6

Składniki:
Mięso:
• kurczak cały
• 80 ml Ketchup Hellmann's Pikantny
• 1 opakowanie przyprawy do grilla Knorr
• 2 szalotki
• 10 g korzenia imbiru (startego)
• 1 posiekany ząbek czosnku
• 3 łyżki sosu sojowego jasnego
• kilka gałązek świeżej bazylii
• kilka gałązek świeżej mięty
• szczypta cynamonu
• szczypta goździków

Salsa ananasowa:
• 50 ml Ketchup Hellmann's Pikantny
• 1 ananas dojrzały średniej wielkości
• 1 cebula czerwona
• strączek chilli
• 1 pęczek bazylii
• 1 pęczek świeżej mięty
• 80 ml oliwy z oliwek
• 1 cukru brązowego
• sok z 1 limonki

Sposób przygotowania:
1. Kurczaka pokrój dowolnie na mniejsze części razem z kośćmi i skórą. Te części kurczaka, które są grube, tak jak piersi czy udka, dodatkowo ponacinaj nożem w odstępach co 1 cm.
2. W misce pomieszaj: ketchup Hellmann's z przyprawą do grilla Knorr, szalotkę, czosnek, imbir, mielone goździki, cynamon, sos sojowy, posiekaną miętę i bazylię. Wszystko razem zmiksuj w robocie kuchennym na gładką masę. W powstałej marynacie wymieszaj kawałki kurczaka i pozostaw w lodówce do następnego dnia.
3. Kawałki kurczaka grilluj na tackach aluminiowych, w średniej temperaturze przez ok. 30 minut. Najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą. Grilluj do momentu gdy kurczak będzie miękki i rumiany.
4. Salsa ananasowa: obranego ananasa pokrój w drobna kostkę, dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, ketchup, oliwę z oliwek, posiekane chilli oraz posiekaną bazylię i miętę. Całość dopraw do smaku wyciśniętym sokiem z limonki i brązowym cukrem, wszystko razem dokładnie wymieszaj.