Najlepsze jedzenie na zdrowy piknik

Gdy jest ciepło i słonecznie, chętnie jadamy posiłki na łonie natury. Jaka żywność najlepiej sprawdza się w plenerze? Jak ją przechowywać, by nie traciła swoich walorów zdrowotnych i smakowych? – Oto kilka podstawowych wskazówek
fit.pl
2011-05-04 00:00
Udostępnij
Najlepsze jedzenie na zdrowy piknik

Piknik - przygotowanie jedzenia musi być proste i praktyczne

Wybierając się na piknik zabierajmy ze sobą przede wszystkim taką żywność, która jest prosta w spożyciu. W warunkach plenerowych dobrze sprawdzają się kanapki z pastami warzywnymi, serem, chudną wędliną lub pieczonym mięsem, mini tarty z farszem warzywnym lub owocowym, pieczone pierogi i inne dania, które nie wymagają korzystania z sztućców.

Z warzyw najlepsze będą te twarde i mało soczyste jak ogórki, rzodkiewki, pomidory, obrane małe marchewki, kawałki papryki lub selera naciowego.

Z owoców – te bardziej trwałe, które pod wpływem wysokiej temperatury nie będą puszczały soków i które można jeść w całości bez konieczności krojenia, np. jabłka, gruszki, winogrona, banany.

Wybierając się na piknik nie możemy zapomnieć o napojach. Oprócz wody mineralnej godne polecenia będą soki w jednorazowych opakowaniach (małe butelki, kartoniki) oraz termos herbatą lub naparem z mięty, który doskonale orzeźwia i gasi pragnienie.

Niezawodne kanapki

Gdy jadamy poza domem najchętniej zabieramy ze sobą kanapki. Szykując je pamiętajmy, że będą one musiały wytrzymać transport, dlatego darujmy sobie wszelkiego rodzaju sosy oraz warzywa, z których łatwo wycieka sok (np. plasterki pomidorów). Praktycznie będzie zapakować w domu wszystkie składniki osobno i przyrządzić kanapki na miejscu.

Aby zachować świeżość jedzenia

Odpowiednie opakowanie chroni żywność przed działaniem czynników zewnętrznych, zapobiega rozwojowi szkodliwych drobnoustrojów i wpływa na jej trwałość. Do przechowywania żywności, którą zamierzamy jeść poza domem najlepiej nadają się przeznaczone do tego celu plastikowe pudełeczka.

Pieczywo, umyte i osuszone warzywa oraz owoce możemy zapakować w foliowe lub papierowe torebki.

Odradza się zabierania na piknik produktów i potraw nietrwałych, których przechowywanie wymaga niskiej temperatury (np. jogurty, twarożki czy sałatki). Jeśli jednak zdecydujemy się na to, zabierzmy ze sobą również turystyczną lodówkę, która zabezpieczy żywność przed psuciem.