Smakosze tej słonej przekąski nie mają co liczyć na szczupłą sylwetkę i dobre zdrowie. Wszystkie badania wykazują, że chipsy zaśmiecają nasz organizm
fit.pl
2010-07-06 00:00
Udostępnij
Nie truj się chipsami
Chipsy ziemniaczane to bardzo popularne, ale i bardzo niezdrowa przekąska, które nie tylko powodują otyłość. Spożywając regularnie chipsy możemy narazić się na wiele schorzeń. Z wielu szkolnych sklepików i automatów z przekąskami już zaczęto je wycofywać, ponieważ chipsy to ulubiona przekąska dzieci i nastolatki. Problem otyłości u dzieci już ma wymiar globalny.  Najwięcej małych pulpetów jest w USA, Meksyku i Wielkiej Brytanii.

3 powody dla których nie warto jeść smażonych plastrów ziemniakówchipsy zaj

1. powodują otyłość - chipsy są produktem o wysokiej zawartości tłuszczu, a także soli. Są więc wysokoenergetyczne, 100 g chipsów dostarcza ok. 550 kcal.

2. zawierają niebezpieczne toksyny wywołujące raka – chipsy smażone w głęboki tłuszczu zwiększają poziom akrylamidy w organizmie, która tak jak u palaczy może wywoływać raka

3. podwyższają cholesterol, a co za tym idzie narażają nas na schorzenia związane z wysokim poziomem cholesterolu we krwi np.  miażdżycę czy  chorobę wieńcową


Zrezygnuj z jedzenia chipsów - dłużej pożyjesz i będziesz szczuplejszy!


Zdrowe przekąski zamiast chipsów:

-         świeże owoce i warzywa

-         bakalie (np. orzechy, rodzynki, suszone morele, daktyle, żurawina)

-         musli

 www.fit.pl