Porównując jadłospis Polaków z jadłospisem przeciętnego obywatela Unii zjadamy stosunkowo mało mięsa. Obywatel Unii zjada 44 kilogramy wieprzowiny i 19 kilogramów wołowiny w ciągu roku
fit.pl
2010-09-13 00:00
Udostępnij
Polacy jedzą mniej mięsa
W latach 90. Dorównywaliśmy tym statystykom, gdyż przeciętny polski konsument zjadał rocznie 50 kilogramów wieprzowiny i 20 kilogramów wołowiny. Dziś świńskiego mięsa jemy 40 kilogramy, a wołowiny jedynie 4 kilogramy. Tylko drób spożywamy na "średnim europejskim poziomie" - około 40 kg rocznie.

Zmiana w menu statystycznego Polaka wynika z większego zainteresowania zdrowym odżywianiem się, modą na stosowanie diet i rozpowszechnienia sklepów ze zdrową żywnością. Coraz większa liczba Polaków deklaruje, że przykłada uwagę do tego co je. Chociaż trudno jest powiedzieć ile tak naprawdę osób stosuje to w praktyce. Zgodnie z przeprowadzonymi badaniami firmy Ipsos ("Fakty i mity. Odżywianie i zdrowie Polaków w kontekście międzynarodowym") dieta bezmięsna ma u nas wielu zwolenników. 97 procent Polaków je mięso, ale 4 procent nie spożywa wybranych gatunków mięsa. Nie jest łatwo określić czy wynika to z mody czy innych względów. 12 procent osób przyznało, że ograniczyło spożycie któregoś z rodzajów mięsa.

Przyrządzając potrawy najczęściej smażymy kotlety na patelni (38 procent). Ulubionym tłuszczem ejst natomiast olej. Powoli popularność zdobywa metoda beztłuszczowa.

www.fit.pl