Przepisy Diety Low FODMAP

Low FODMAP to dieta stosowana, żeby złagodzić objawy zespołu jelita drażliwego, IBS – skrót od ang. irritable bowel syndrom). Polega na ograniczeniu spożywanych produktów przez wyeliminowanie z diety tych, które mają wysoki poziom FODMAP. Przedstawiamy przepisy, które można stosować na diecie LOW FODMAP
2022-12-08 00:00
Udostępnij
Przepisy Diety Low FODMAP

Dieta Low FODMAP składa się z 3 faz:
1. fazy I – eliminacyjnej
2. fazy II – ponownego wprowadzania produktów z wysoką zawartością FODMAP tzw. reintrodukcji celem ustalenia poziomu tolerancji poszczególnych rodzajów FODMAP
3. fazy III – wykorzystanie wiedzy zdobytej w trakcie reintrodukcji w codziennym życiu, tak aby nie doprowadzić do powrotu objawów zespołu jelita drażliwego

PRZEPISY  z E-booka - MajAcademy MajDiet

Chleb gryczany
Przepis Bez nabiału, bez sorbitolu, bez glutenu, bez fruktozy

  • Składniki:
  • 40g świeżych drożdży
  • 400g mąki gryczanej
  • 100g mąki owsianej (opcjonalnie bezglutenowej)
  • 100g płatków owsianych górskich (opcjonalnie bezglutenowych)
  • 600ml cieplej wody
  • 150g nasion słonecznika
  • 100g siemienia lnianego
  • sól

Przygotowanie:
1. Do dużej miski wlej ciepłą wodę i wrzuć pokruszone drożdże. Całość bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże się spieniły.
2. Następnie, do miski wsyp mąki, płatki owsiane. Dodaj nasiona słonecznika, siemię lniane, sól, całość dokładnie wymieszaj. Możesz to zrobić ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego.
3. Masę odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Następnie, ciasto przełóż do foremki. Odstaw na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce - przykryj ściereczką. W międzyczasie, rozgrzej piekarnik do 185 stopni.
5. Wyrośnięty chleb piecz 60 minut. Odstaw do całkowitego wystygnięcia przed pokrojeniem.


Granola świąteczna
Przepis Bez nabiału, bez sorbitolu

Składniki:

  • 50g mieszanki orzechów laskowych i włoskich
  • 35g syropu amaretto
  • 25g syropu klonowego
  • 20g oleju kokosowego
  • 100g soku z pomarańczy
  • 125g płatków owsianych
  • 15g jagły ekspandowanej
  • 20g pestek dyni
  • 10g płatków kokosa
  • 10g siemienia lnianego
  • Łyżeczka przyprawy do piernika LF
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. W misce połącz syrop amaretto, syrop klonowy, roztopiony olej kokosowy, sok z pomarańczy.
2. W oddzielnym naczyniu połącz poszatkowane orzechy, płatki owsiane, jagłę, pestki, płatki kokosa i nasiona siemienia lnianego. Posyp przyprawą i szczyptą soli.
3. Do suchych składników wlej mokre i całość dokładnie wymieszaj. Całość przełóż na blachę do pieczenia.
4. Piecz przez 35 minut w 160 stopniach, co jakiś czas mieszając, aby nie przypalić.
5. Granolę można przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Rozgrzewający krem marchewkowy
Przepis Bez nabiału, bez sorbitolu, bez glutenu, lekkostrawne

Składniki:

  • 450g marchewki
  • 200g ziemniaków
  • 10g imbiru
  • 15g bulionu drobiowego lub warzywnego LF
  • 500g wody
  • sól, pieprz, słodka papryka, oregano

Przygotowanie:

1. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Przełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj do miękkości.
3. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj bulion, surowy - obrany imbir i pozostałe przyprawy. Całość bardzo dokładnie zmiksuj.
4. Jeśli wolisz zupy bardziej płynne, dolej wody i przypraw do smaku.