Długi weekend? Sprawdź zdrowe alternatywy na potrawy z grilla

Długi weekend to idealny czas na odpoczynek na świeżym powietrzu, spotkania z bliskimi i… grillowanie. Tradycyjny grill często jednak kojarzy się z tłustą kiełbasą, boczkiem i kalorycznymi sosami. Jeśli zależy Ci na zdrowiu, sylwetce i dobrym samopoczuciu – warto sięgnąć po zdrowsze, a równie smaczne alternatywy. Jak zatem grillować z głową? Podpowiadamy!
Ilona WIlk
Wczoraj 12:54
Udostępnij
Długi weekend? Sprawdź zdrowe alternatywy na potrawy z grilla

1. Warzywa – kolorowy hit każdego grilla

Warzywa grillowane z odrobiną oliwy z oliwek i ziół to nie tylko pyszna, ale i lekka alternatywa dla mięsnych dań. Sprawdzą się m.in.:

  • cukinia, bakłażan, papryka, pieczarki, cebula, kukurydza

  • szparagi owinięte w plasterki indyka lub posypane sezamem

  • ziemniaki i bataty pokrojone w plastry i grillowane z przyprawami

Warzywa są źródłem błonnika, antyoksydantów i witamin, a przy tym sycą i wspierają trawienie cięższych potraw.

2. Mięso? Tak, ale w wersji fit

Zamiast tłustej karkówki czy kiełbasy, postaw na:

  • pierś z kurczaka lub indyka – zamarynuj wcześniej w jogurcie naturalnym z czosnkiem i ziołami

  • ryby – łosoś, pstrąg, dorada – grillowane w folii z cytryną i koperkiem

  • chude mięso wołowe – np. polędwica czy rostbef

Unikaj gotowych marynat pełnych soli, cukru i sztucznych dodatków – zrób własną z oliwy, soku z cytryny, ziół i czosnku.

3. Wege alternatywy, które pokochają wszyscy

Zdrowe grillowanie nie musi opierać się tylko na mięsie:

  • burgery z soczewicy lub ciecierzycy

  • tofu i halloumi – świetnie smakują z grilla, zwłaszcza w towarzystwie warzyw

  • szaszłyki z tempeh, warzyw i owoców (np. ananasa, mango)

Produkty roślinne dostarczają białka, błonnika i nie obciążają układu trawiennego.

4. Sosy i dodatki – zdrowa wersja obowiązkowa

Tradycyjne sosy grillowe, majonez i ketchup to źródło cukru, tłuszczu i konserwantów. Zdrowsze opcje to:

  • domowy sos tzatziki na bazie jogurtu naturalnego, ogórka i czosnku

  • pasta z awokado z sokiem z limonki i kolendrą

  • hummus lub baba ghanoush (pasta z pieczonego bakłażana)

Zamiast białej bułki – wybierz pieczywo pełnoziarniste lub po prostu zrezygnuj z niego na rzecz większej porcji sałatki.

5. Sałatki, które robią różnicę

Obok potraw z grilla nie może zabraknąć świeżych sałatek:

  • sałatka grecka z oliwkami i fetą (lub zamiennie z serem light)

  • mix sałat z orzechami i sosem winegret

  • sałatka z komosy ryżowej, granatu i pietruszki

Unikaj gotowych sosów do sałatek – przygotuj je samodzielnie z oliwy, musztardy, octu balsamicznego lub cytryny.

6. Zdrowy deser? Oczywiście!

Grill to nie tylko mięso i warzywa – na ruszcie świetnie sprawdzą się:

  • plastry ananasa, brzoskwinie lub nektarynki

  • banany grillowane w skórce z dodatkiem gorzkiej czekolady

  • jabłka z cynamonem zawinięte w folię

Naturalna słodycz owoców to doskonała alternatywa dla ciast i lodów.

Grillowanie nie musi oznaczać ciężkostrawnych, kalorycznych potraw. Z niewielkim wysiłkiem możesz przygotować zdrowsze wersje klasyków, które zachwycą smakiem i zadbają o Twoje zdrowie. Długi weekend to idealna okazja, by poeksperymentować z warzywami, nowymi przyprawami i lekkimi dodatkami. Grilluj z głową – smacznie, zdrowo i świadomie!