1. Warzywa – kolorowy hit każdego grilla
Warzywa grillowane z odrobiną oliwy z oliwek i ziół to nie tylko pyszna, ale i lekka alternatywa dla mięsnych dań. Sprawdzą się m.in.:
-
cukinia, bakłażan, papryka, pieczarki, cebula, kukurydza
-
szparagi owinięte w plasterki indyka lub posypane sezamem
-
ziemniaki i bataty pokrojone w plastry i grillowane z przyprawami
Warzywa są źródłem błonnika, antyoksydantów i witamin, a przy tym sycą i wspierają trawienie cięższych potraw.
2. Mięso? Tak, ale w wersji fit
Zamiast tłustej karkówki czy kiełbasy, postaw na:
-
pierś z kurczaka lub indyka – zamarynuj wcześniej w jogurcie naturalnym z czosnkiem i ziołami
-
ryby – łosoś, pstrąg, dorada – grillowane w folii z cytryną i koperkiem
-
chude mięso wołowe – np. polędwica czy rostbef
Unikaj gotowych marynat pełnych soli, cukru i sztucznych dodatków – zrób własną z oliwy, soku z cytryny, ziół i czosnku.
3. Wege alternatywy, które pokochają wszyscy
Zdrowe grillowanie nie musi opierać się tylko na mięsie:
-
burgery z soczewicy lub ciecierzycy
-
tofu i halloumi – świetnie smakują z grilla, zwłaszcza w towarzystwie warzyw
-
szaszłyki z tempeh, warzyw i owoców (np. ananasa, mango)
Produkty roślinne dostarczają białka, błonnika i nie obciążają układu trawiennego.
4. Sosy i dodatki – zdrowa wersja obowiązkowa
Tradycyjne sosy grillowe, majonez i ketchup to źródło cukru, tłuszczu i konserwantów. Zdrowsze opcje to:
-
domowy sos tzatziki na bazie jogurtu naturalnego, ogórka i czosnku
-
pasta z awokado z sokiem z limonki i kolendrą
-
hummus lub baba ghanoush (pasta z pieczonego bakłażana)
Zamiast białej bułki – wybierz pieczywo pełnoziarniste lub po prostu zrezygnuj z niego na rzecz większej porcji sałatki.
5. Sałatki, które robią różnicę
Obok potraw z grilla nie może zabraknąć świeżych sałatek:
-
sałatka grecka z oliwkami i fetą (lub zamiennie z serem light)
-
mix sałat z orzechami i sosem winegret
-
sałatka z komosy ryżowej, granatu i pietruszki
Unikaj gotowych sosów do sałatek – przygotuj je samodzielnie z oliwy, musztardy, octu balsamicznego lub cytryny.
6. Zdrowy deser? Oczywiście!
Grill to nie tylko mięso i warzywa – na ruszcie świetnie sprawdzą się:
-
plastry ananasa, brzoskwinie lub nektarynki
-
banany grillowane w skórce z dodatkiem gorzkiej czekolady
-
jabłka z cynamonem zawinięte w folię
Naturalna słodycz owoców to doskonała alternatywa dla ciast i lodów.
Grillowanie nie musi oznaczać ciężkostrawnych, kalorycznych potraw. Z niewielkim wysiłkiem możesz przygotować zdrowsze wersje klasyków, które zachwycą smakiem i zadbają o Twoje zdrowie. Długi weekend to idealna okazja, by poeksperymentować z warzywami, nowymi przyprawami i lekkimi dodatkami. Grilluj z głową – smacznie, zdrowo i świadomie!