Top 5 fit przepisów na dania z truskawkami

Sezon na truskawki to prawdziwa gratka dla miłośników zdrowego odżywiania! Te słodkie, czerwone owoce nie tylko cudownie smakują, ale także są pełne witamin, antyoksydantów i błonnika, które wspierają nasz organizm. Jeśli szukasz pomysłów na lekkie, fit dania z truskawkami, mamy dla Ciebie 5 prostych i pysznych przepisów, które świetnie sprawdzą się jako przekąska, deser, a nawet lekki posiłek.
Ilona WIlk
2025-06-10 12:59
Udostępnij
Top 5 fit przepisów na dania z truskawkami

1. Owsianka z truskawkami i migdałami

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych

  • 200 ml mleka roślinnego (np. migdałowego)

  • 100 g świeżych truskawek

  • 1 łyżka migdałów w płatkach

  • 1 łyżeczka nasion chia

  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Płatki owsiane zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut, aż zgęstnieją. Dodaj nasiona chia i delikatnie wymieszaj. Przełóż owsiankę do miseczki, udekoruj pokrojonymi truskawkami, płatkami migdałów i skrop miodem.

2. Sałatka z rukolą, truskawkami i serem feta

Składniki:

  • Garść rukoli

  • 150 g truskawek, pokrojonych na połówki

  • 50 g sera feta, pokruszonego

  • 1 łyżka orzechów włoskich, posiekanych

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • Sok z połowy cytryny

  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
W misce wymieszaj rukolę, truskawki, ser feta i orzechy. Skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Idealna lekka sałatka, która doda energii i orzeźwi.

3. Smoothie bowl truskawkowo-bananowe

Składniki:

  • 150 g mrożonych truskawek

  • 1 dojrzały banan

  • 100 ml jogurtu naturalnego lub roślinnego

  • 1 łyżeczka nasion lnu

  • Kilka plasterków truskawek i jagód do dekoracji

Przygotowanie:
Zmiksuj mrożone truskawki, banana i jogurt na gładką masę. Przelej do miseczki, posyp nasionami lnu oraz udekoruj plasterkami truskawek i jagód. Pyszne i sycące śniadanie gotowe!

4. Fit placuszki z truskawkami i twarogiem

Składniki:

  • 100 g twarogu chudego

  • 1 jajko

  • 50 g płatków owsianych

  • 100 g truskawek, pokrojonych

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
W misce wymieszaj twaróg, jajko, płatki owsiane, proszek do pieczenia i cynamon. Dodaj pokrojone truskawki i delikatnie wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcje ciasta i smaż placuszki na złoty kolor z obu stron.

5. Chia pudding z truskawkami i miętą

Składniki:

  • 3 łyżki nasion chia

  • 200 ml mleka kokosowego lub migdałowego

  • 100 g truskawek, zmiksowanych na mus

  • Kilka listków świeżej mięty

  • 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Nasiona chia wymieszaj z mlekiem i odstaw na minimum 4 godziny lub na noc do lodówki. Przed podaniem wymieszaj pudding z musem truskawkowym, udekoruj listkami mięty i dodaj słodzik według smaku.