1. Owsianka z truskawkami i migdałami
Składniki:
-
50 g płatków owsianych
-
200 ml mleka roślinnego (np. migdałowego)
-
100 g świeżych truskawek
-
1 łyżka migdałów w płatkach
-
1 łyżeczka nasion chia
-
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut, aż zgęstnieją. Dodaj nasiona chia i delikatnie wymieszaj. Przełóż owsiankę do miseczki, udekoruj pokrojonymi truskawkami, płatkami migdałów i skrop miodem.
2. Sałatka z rukolą, truskawkami i serem feta
Składniki:
-
Garść rukoli
-
150 g truskawek, pokrojonych na połówki
-
50 g sera feta, pokruszonego
-
1 łyżka orzechów włoskich, posiekanych
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
Sok z połowy cytryny
-
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W misce wymieszaj rukolę, truskawki, ser feta i orzechy. Skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Idealna lekka sałatka, która doda energii i orzeźwi.
3. Smoothie bowl truskawkowo-bananowe
Składniki:
-
150 g mrożonych truskawek
-
1 dojrzały banan
-
100 ml jogurtu naturalnego lub roślinnego
-
1 łyżeczka nasion lnu
-
Kilka plasterków truskawek i jagód do dekoracji
Przygotowanie:
Zmiksuj mrożone truskawki, banana i jogurt na gładką masę. Przelej do miseczki, posyp nasionami lnu oraz udekoruj plasterkami truskawek i jagód. Pyszne i sycące śniadanie gotowe!
4. Fit placuszki z truskawkami i twarogiem
Składniki:
-
100 g twarogu chudego
-
1 jajko
-
50 g płatków owsianych
-
100 g truskawek, pokrojonych
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
W misce wymieszaj twaróg, jajko, płatki owsiane, proszek do pieczenia i cynamon. Dodaj pokrojone truskawki i delikatnie wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcje ciasta i smaż placuszki na złoty kolor z obu stron.
5. Chia pudding z truskawkami i miętą
Składniki:
-
3 łyżki nasion chia
-
200 ml mleka kokosowego lub migdałowego
-
100 g truskawek, zmiksowanych na mus
-
Kilka listków świeżej mięty
-
1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Nasiona chia wymieszaj z mlekiem i odstaw na minimum 4 godziny lub na noc do lodówki. Przed podaniem wymieszaj pudding z musem truskawkowym, udekoruj listkami mięty i dodaj słodzik według smaku.