Herbata korzenna malina
Smak herbaty z sokiem malinowym przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Napój ten serwowały nasze babcie i mamy zawsze wtedy, gdy wracaliśmy zziębnięci z sankowych szaleństw. Tradycyjne połączenie herbaty z maliną można wzbogacić o dodatkowe składniki i uzyskać rozgrzewający napój w ulubionej kompozycji smakowej.
Składniki
- Herbata czarna
- Plaster pomarańczy
- Goździki
- Laska cynamonu
- Kardamon
- Ekologiczny syrop malinowy Oleofarm
Herbatę należy parzyć przez dłuższą chwilę tak, żeby wydobyć z niej jak najwięcej smaku i aromatu. Następnie dodajemy goździki, cynamon i syrop malinowy. Na koniec wkładamy plaster pomarańczy i laskę cynamonu. Napój można doprawić kardamonem.
Napój z żurawiną na zdrowie
W okresie zimowym warto zadbać o dostarczanie organizmowi solidnej dawki witaminy C. Pomoże wesprzeć odporność i uchronić organizm przed infekcjami. Jednym z cenniejszych jej źródeł jest żurawina. I właśnie żurawinowy poncz będzie doskonałym pomysłem na zdrowy, rozgrzewający koktajl.
Składniki
- 100 g żurawiny
- Sok pomarańczowy
- Sok jabłkowy
- Sok z jednej limonki
- Kilka plasterków pomarańczy i limonki
- Ekologiczny syrop żurawinowy Oleofarm
Wszystkie soki i syrop trzeba połączyć i wymieszać. Następnie rozgrzać je na małym ogniu, ale nie doprowadzać do wrzenia! Na dno szklanki lub kubka układamy plastry cytrusów i dodajemy trochę żurawiny. Całość zalewamy gotowym ciepłym syropem.
Aroniowo-imbirowa rozgrzewka
Napar imbirowy z dodatkiem soku z aronii gwarantuje rozgrzanie organizmu oraz wzmocnienie jego odporności. Przygotowanie jest dziecinnie proste, a korzyści zdrowotne i doznania smakowe - wręcz nieocenione.
Składniki
- Imbir
- Plasterki cytryny
- Plasterki pomarańczy
- Ekologiczny syrop z owoców aronii Oleofarm
- Syrop imbir z cytryną Oleofarm
Pokrojony imbir układamy na dnie kubka lub szklanki i zalewamy gorącą wodą. Następnie dodajemy owoce cytrusowe i syropy - z owoców aronii oraz cytrynowo-imbirowy - wedle uznania.