Wege sernik, czyli tofurnik z migdałami
Składniki:
- 100 g kruchych ciastek (np. owsianych)
 - 2 łyżki masła orzechowego
 - 360 g tofu naturalnego
 - Pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
 - 1 łyżka syropu z agawy
 - Pół szklanki mleka roślinnego
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 100 g Daktyli Całe Owoce Bakalland
 - Sok z 1 cytryny
 - 50 g gorzkiej czekolady 80%
 - 100 g Migdałów Bakalland
 - 100 g Migdałów w płatkach Bakalland
 
Pokruszone ciastka, masło orzechowe, daktyle i syrop z agawy, połowę migdałów umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy na drobne okruszki. Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i za pomocą dłonie delikatnie dociskamy masę, formując z niej spód ciasta. Gotowy spód na ok. 30 minut wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę sernikową. Tofu, ugotowaną kaszę jaglaną, sok z cytryny umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Kiedy masa  będzie gładka, stopniowo dodajemy do niej mleka. Cały czas miksujemy. Gotową masę wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 minut. Po tym czasie, zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut. Gotowe ciasto pozostawiamy do wystudzenia i polewamy rozpuszczoną czekoladą oraz posypujemy pozostałymi migdałami i migdałami w płatkach.
Doskonały czekoladowo – daktylowy mus z orzechami

Składniki (na 5 słoiczków):
- 200 g gorzkiej czekolady 80%
 - 100 g Daktyli Całe Owoce Bakalland
 - 100 g Migdałów lekko solonych Bakalland
 - 150 ml wody z puszki lub słoika ciecierzycy
 - szczypta soli
 
Posiekaną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Roztopioną odstawiamy do delikatnego wystudzenia. Wodę z cieciorki przelewamy do miski i ubijamy na sztywną pianę za pomocą miksera, dodajemy sól. Nie przestajemy miksować. Do gotowej piany dodajemy wystudzoną czekoladę i drobno posiekane daktyle. Całość delikatnie mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników. Gotowy mus przelewamy do słoiczków, dodajemy posiekane migdały. Podajemy schłodzone.
Idealne ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi

Składniki:
- 350 g marchewki
 - 1 opakowania Siemienia lnianego Bakalland
 - 300 g mąki
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 1 łyżeczka soli
 - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
 - 250 g cukru trzcinowego
 - 250 ml oleju rzepakowego
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 100 g Orzechów włoskich Bakalland
 - 75 g Nerkowców Bakalland
 - 1/3 szklanki mleka migdałowego
 - 3 łyżki syropu z agawy
 - Sok z połowy cytryny
 
Marchew myjemy, delikatnie obieramy i ścieramy na tarce. Siemię lniane zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na ok. 10 minut. W misce mieszamy mąkę, wszystkie przyprawy i sodę czyszczoną. W innym naczyniu ucieramy olej z namoczony i odcedzonym siemieniem. Następnie łączymy z sobą wszystkie składniki, dodajemy marchew i posiekane orzechy. Całą masę przekładamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Sprawdzamy czy ciasto jest gotowe za pomocą patyczka. Gotowe ciasto polewamy kremem z nerkowców. W trakcie pieczenia nerkowce namaczamy w ciepłej wodzie. Następnie dodajemy mleko migdałowe, syrop z agawy i sok z cytryny. Wszystko dokładnie blendujemy na gładki krem. Gotowym kremem polewamy wystudzone ciasto i całość ozdabiamy orzechami.