Przygotowując dania na wigilijny stół z reguły stawiamy na tradycję. Polska kuchnia nie słynie jednak z dietetycznych i lekkich dań. Co w momencie, kiedy do wieczerzy zasiadają z nami najmłodsi? W trosce o ich delikatne brzuszki możemy zmodyfikować nieco dania i klasyczne, wigilijne potrawy przygotować w wersji light z dużą porcją warzyw
2019-12-19 00:00
Udostępnij
Wigilijna ryba z warzywami

Składniki (4 porcje):

⁃ 4 płaty łososia dzikiego (ma jaśniejszy kolor niż hodowlany)

⁃ 350 g marchewki

⁃ 200 g dyni

⁃ 150 g korzenia pietruszki

⁃ 50 g korzenia selera

⁃ 1 duża szalotka

⁃ 1 ząbek czosnku

⁃ 3 duże pomidory

⁃ garść oliwek (opcjonalnie)

⁃ olej

⁃ sól, pieprz

⁃ 250 ml wody Mama i ja

⁃ koper lub natka pietruszki

Wykonanie:

1. Szalotkę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Wlewamy na patelnię 3 łyżki oleju, a następnie wrzucamy cebulę, czosnek i smażymy przez 2–3 minuty mieszając od czasu do czasu. Warzywa powinny się jedynie delikatnie zeszklić.

2. Warzywa korzenne oraz dynię obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane dodajemy na patelnię. Całość smażymy około 5 minut. Po tym czasie dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem kolejne 5 minut.

3. W międzyczasie wrzątkiem polewamy pomidory, obieramy ze skórki i bardzo drobno kroimy. Dodajemy je na patelnię i dusimy sos przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody.

4. Rybę myjemy, osuszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy na parze.

5. Podajemy rybę na ciepło lub zimno z sosem, oliwkami, ziołami i porcją warzyw.