Choć jej walory smakowe nie wszystkich zachwycają, ziołowy napar ma wiele cennych właściwości, m.in. wspomaga odchudzanie i obniża cholesterol
fit.pl
2010-07-26 00:00
Udostępnij
Dlaczego Y

Ostatnio wiele mówi się o tym, że yerba mate może powodować raka. Mimo to liczba fanów tego naparu ciągle się zwiększa. Skąd ta popularność?

Ze względu na dietetyczne zalety, ale i zawartość kofeiny Yerba Mate można pić zamiast filiżanki kawy, albo jako zamiennik czarnej herbaty.

Jej entuzjastą jest m.in. podróżnik Wojciech Cejrowski, który popija ją podczas programów telewizyjnych oraz podróżniczka Beata Pawlikowska.

Działanie:

  • obniża cholesterol
  • ma właściwości moczopędne
  • poprawia krążenie
  • działa odtruwająco
  • poprawia przemianę materii
  • pobudza proces trawienia
  • jest bogatym źródłem magnezu, wapnia, żelaza, sodu, potasu, krzemu i fosforu
  • zawiera witaminę A, B1, B2 i C.
  • chroni komórki wątroby
  • hamuje uczucie głodu
  • powoduje uczucie sytości
  • wzmacnia odporność
  • likwiduje zmęczenie
  • wspomaga koncentrację
  • w zależności od sposobu parzenia: orzeźwia, pobudza lub uspokaja i koi nerwy

 

Jak zaparzyć yerba mate?

Mate parzy się w specjalnych, drewnianych, ceramicznych lub tykwowych pojemniczkach zwanych materro lub guampa, wyrabianych z rogów bydlęcych.

Yerbę pije się przez metalową rurkę z sitkiem, tak zwaną bombillą. Susz wsypuje się od ¼ do ¾ objętości naczynia, w zależności ile razy będziemy chcieli ją zaparzać. Następnie susz zalewa się gorącą wodą (nie wrzątkiem, by nie utraciła właściwości – podobnie jak zielona herbata).

Pierwszy raz zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego zalewamy niewielką ilością wody, a następnie po kilku minutach do esencji dolewamy przestudzonej wody. Susz można zalewać  nawet kilkanaście razy. Naparu się nie słodzi, ale w krajach, gdzie yerba jest tradycyjnym napojem (np. w Paragwaju czy Brazylii), dopuszcza się podawanie jej z sokiem owocowym lub cytryną.

Z wycieczek po krajach Ameryki Południowej czy Łacińskiej warto przywieść yerba mate i tradycyjne akcesoria do jej podawania.

www.fit.pl