fit.pl mobile logo

Zdrowe przepisy na drugie śniadanie

Jesień to sezon obfitujący w dojrzałe owoce i warzywa. Uwzględniając w diecie świeże składniki, dostarczamy naszemu organizmowi najwięcej witamin. Dlatego dobrym pomysłem na drugie śniadanie do szkoły i pracy są kanapki z warzywami, które mają najwięcej wartości odżywczych i są dostępne o tej porze roku. Pamiętajmy, że jedzenie drugiego śniadania utrwala nawyk regularnego odżywiania się i zapobiega uczuciu głodu i objadania się w ciągu dnia.

Zobaczcie pomysły na drugie śniadanie z kanapkami, które proponuje Martyna Hnatyszyn, psycholog i psychodietetyk, ekspertka kampanii edukacyjno–informacyjnej „Jem Drugie Śniadanie”. Uczniom w kółko powtarzam zasadę „Do szkoły po śniadaniu i ze śniadaniem”. Spożywanie drugiego śniadania oraz regularność posiłków zapewniają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, któremu nie serwujemy huśtawek w postaci głodówek lub stanów przejedzenia. Dzięki stałym odstępom między posiłkami pozwalamy harmonijnie działać naszemu organizmowi. A on odwdzięczy się nam smukłą sylwetką i ogólnym dobrym samopoczuciem – zapewnia ekspertka.

Poniżej trzy propozycje na kanapki idealne na jesienne drugie śniadanie.

Jesienna kanapka z miodem i selerem

Składniki: chleb razowy, margaryna Śniadaniowa, roszponka, pieczony seler z miodem, żółty ser

Przepis:
Seler (korzeń) umyć, obrać, natrzeć cały miodem, doprawić solą i pieprzem, wstawić do nagrzanego piekarnika (165°C) aż zmięknie – około 20 min. Ostudzony pokroić w plasterki i układać na kanapce z dodatkiem margaryny Śniadaniowej, roszponki, pomidora i żółtego sera.

Wartości odżywcze:
Pieczony korzeń selera oczyści organizm z toksyn, pobudzi przemianę materii, dzięki czemu uchroni przed odkładaniem się nadmiarowych kilogramów w czasie jesieni. Miód, dzięki silnemu działaniu antybakteryjnemu uchroni przed niejedną infekcją lub wspomoże walkę z nią. Żółty ser zapewni spore ilości wapnia i pełnowartościowego białka by zadbać o zdrowe zęby i kości. Jest również bogaty w witaminę D, która dzięki obecności margaryny, będzie miała szansę rozpuścić się i odpowiednio wchłonąć do naszego organizmu. Ta kanapka zaskoczy Cię wspaniałym smakiem i dobroczynnym wpływem na Twój organizm!

Jesienna kanapka z suszonymi pomidorami

Składniki: chleb pełnoziarnisty, szpinak, margaryna Śniadaniowa, grillowane warzywa w paskach (bakłażan, cukinia), suszone pomidory, serek śmietankowy

Przepis: Bakłażana pokroić w plastry, lekko posolić i na kilka minut odstawić. Następnie papierowym ręcznikiem odsączyć nadmiar wody. Delikatnie skropić oliwą. Cukinię pokroić w plastry, również skropić oliwą – obydwa grillować – kilka minut do zarumienienia i miękkości. Po wystudzeniu, cukinię i bakłażana pokroić w mniejsze paski, tak samo pokroić suszone pomidory. Układać na kanapce posmarowanej margaryną Śniadaniową i naturalnym serkiem śmietankowym ze świeżymi liśćmi szpinaku.

Wartości odżywcze:
Zarówno cukinia jak i bakłażan to źródło magnezu, który ułatwia koncentrację, chroni przed uczuciem ciągłego zmęczenia i bezsennością. Dzięki temu, na pewno ułatwi naukę i utrzymanie koncentracji podczas lekcji. Dodatkowo bakłażan to dobre źródło błonnika, który ma dobroczynny wpływ na nasze jelita. Cukinia natomiast jest lekkostrawna
i pozytywnie wpływa na procesy trawienia. Suszone pomidory bogate w tryptofan uchronią przed złym nastrojem w jesienną niepogodę. Szpinak bogaty w witaminę K uchroni przed chorobami układu krwionośnego oraz zadba o odpowiedni proces mineralizacji kości. Witamina K należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a dzięki obecności margaryny, mamy pewność, że odpowiednio zadziała w naszym organizmie. Ta kanapka to prawdziwa harmonia jesiennych smaków!

Jesienna kanapka z pieczonym burakiem

Składniki: pieczywo pełnoziarniste, margaryna Śniadaniowa, rukola, cienkie plasterki upieczonego buraka, kozi ser w plastrach, musztarda francuska

Przepis:
Aby upiec buraki należy je dokładnie umyć, nie obierać ze skóry, zawinąć każdego buraka w folię aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez ok. 2 h do miękkości. Po ok. 1,5 h pieczenia sprawdzić stan ich miękkości, wbijając czubek ostrego noża przez folię. Pieczone buraki mają głębszy smak niż gotowane i są od nich zdrowsze – podczas pieczenia tracą mniej składników odżywczych. Upieczonego buraka, po wystudzeniu obieramy ze skóry. Kroimy w cienkie plasterki. Układamy na kanapce  w towarzystwie rukoli, sera o wyrazistym smaku oraz z niewielką ilością musztardy francuskiej.

Wartości odżywcze:
Zawarte w burakach barwniki „antocyjany” zapewniają nam wysoką odporność – niezbędną w okresie jesienno-zimowym. Dodatkowo, buraki zapobiegają anemii, jako świetny środek krwiotwórczy i pomagają w walce z wirusami. W połączeniu z rukolą, która ma działanie bakteriobójcze – żadna choroba Ci nie straszna! Ser kozi to źródło pełnowartościowego białka, jakże ważnego dla zachowania zdrowych zębów i kości. Obecność margaryny, w której skład wchodzi olej rzepakowy to źródło witaminy E – nazywanej witaminą młodości! Reguluje również działanie układu krwionośnego chroniąc przed chorobami serca. Ta kanapka, to witaminowa bomba jesieni!  



PODZIEL SIĘ Z INNYMI

Napisz komentarz...
Zaloguj przez Facebooka

Prywatność
Polityka prywatności 

Redakcja
26-600 Radom
Ul. Okulickiego 39, IIP
TEL: 48 380 30 62 wew. 12
E-mail: biuro@portal.fit.pl

RODO

Szanowny Czytelniku!

Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych. Nie zmieniamy naszych uprawnień.

Od 25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań oraz do przeprowadzania konkursów z nagrodami,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Dlatego też proszę zaznacz przycisk „zgadzam się” jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie, po 25 maja 2018 roku, Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Fit.pl, w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez opisane wyżej Fit.pl oraz Zaufanych Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać korzystając z narzędzia dostępnego tutaj.

Zgadzam się
Nie teraz
fit.pl profil na Facebooku
fit.pl kanał na Youtube
Forum dyskusyjne fit.pl