fit.pl
2010-07-09 00:00
Udostępnij
Kolorowa dieta
warzywamain

Możesz zapomnieć o liczeniu kalorii! Patrz tylko, jaki kolor ma to, co jesz. Wszystko co cię otacza, rozkwita pięknymi wiosennymi kolorami. Wykorzystaj moc tych odcieni, by oczyścić organizm i dodać sobie energii tak potrzebnej ci po zimowym rozleniwieniu. Siła barw pomoże ci też schudnąć!

Nadeszła najlepsza pora, aby pozbyć się zbędnych kilogramów. Ciepłe, słoneczne dni sprzyjają dbaniu o sylwetkę. Nie ma też już kłopotów z kupieniem świeżych niskokalorycznych warzyw i owoców, które są podstawą naszej kolorowej diety.
Tajemnica jej skuteczności tkwi w tym, że dzięki niezwykłej sile kolorów łatwiej i szybciej pozbędziesz się nagromadzonych zimą substancji, które zatruwają twój organizm. Energia barw sprawi też, że bez trudu zrezygnujesz z tuczących przysmaków, nie będzie ci dokuczać uczucie głodu, a efekty kuracji odchudzającej zauważysz bardzo szybko. T
woim zadaniem jest tylko zastanowienie się, co dotąd przeszkadzało ci w stosowaniu diety, i dobranie kolorów, które wspomogą kurację.

Nadeszła najlepsza pora, aby pozbyć się zbędnych kilogramów. Ciepłe, słoneczne dni sprzyjają dbaniu o sylwetkę. Nie ma też już kłopotów z kupieniem świeżych niskokalorycznych warzyw i owoców, które są podstawą naszej kolorowej diety. Tajemnica jej skuteczności tkwi w tym, że dzięki niezwykłej sile kolorów łatwiej i szybciej pozbędziesz się nagromadzonych zimą substancji, które zatruwają twój organizm. Energia barw sprawi też, że bez trudu zrezygnujesz z tuczących przysmaków, nie będzie ci dokuczać uczucie głodu, a efekty kuracji odchudzającej zauważysz bardzo szybko. Twoim zadaniem jest tylko zastanowienie się, co dotąd przeszkadzało ci w stosowaniu diety, i dobranie kolorów, które wspomogą kurację.

Czerwony - 2-dniowa dieta oczyszcza organizm
Na pewno wiesz, że kolor czerwony pobudza do działania. Nie chodzi tylko o twoje nastawienie psychiczne. Tak samo reaguje też ciało. Czerwień powoduje, że bardzo intensywnie zaczynają pracować narządy, które oczyszczają organizm. Przez dwa dni jedz tylko gotowane pomidory (10 dag ma 29 kcal) i pij tyle soku pomidorowego, ile chcesz. Potem, jeśli chcesz wzmocnić efekt kuracji, jedz dużo czerwonych warzyw i owoców, np. papryki (35 kcal), porzeczek (30 kcal), truskawek (35 kcal).

Sałatka z pieczonej papryki - Czerwoną paprykę opiecz, ostudź, zdejmij skórkę. Miąższ pokrój w paseczki, wymieszaj z pokrojonym miąższem z połowy żółtej papryki i listkami selera naciowego. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą.

Żółty - pobudza do pracy cały organizm
Produkty o tej barwie są niezbędne w wiosennej diecie, ponieważ żółty pobudza do pracy wszystkie gruczoły, które produkują soki trawienne. Wspomaga też proces odtruwania wątroby i wzmacnia żołądek osłabiony przez ciężkie zimowe jedzenie. Codziennie jedz więc kilka porcji żółtych warzyw i owoców. Proponujemy np. kukurydzę (10 dag ma 95 kcal), żółtą paprykę (26 kcal), ananas (54 kcal), gruszki (55 kcal). Pij też herbatki z kopru włoskiego lub rumianku (niesłodzone mają 0 kcal!).

Owocowy talerz - Pół obranego banana, kulki wycięte z połowy melona, cząstki mandarynki, pokrojony miąższ brzoskwini i kilka ciemnych oraz jasnych winogron delikatnie wymieszaj. Oprósz słodzikiem, skrop sokiem z cytryny.

Jasnozielony - dodaje sił, poprawia trawienie
Kolor ten jest symbolem dobrego rozpoczęcia nowych działań, pomaga również zapomnieć o starych, przykrych rzeczach. Jedz więc jasnozielone produkty, a bez kłopotów zerwiesz ze starymi nawykami żywieniowymi. Dużo łatwiejsze stanie się też stosowanie wiosennej diety. Proponujemy więc, żebyś do każdego posiłku jadła jasnozielony owoc lub warzywo - kiwi (10 dag ma 50 kcal), winogrona (70 kcal), cykorię (21 kcal), ogórek (14 kcal), por (23 kcal), zielone szparagi (17 kcal), kapustę (35 kcal), zielony kalafior (22 kcal).

Wiosenna sałatka warzywna - Kilkanaście liści sałaty wymieszaj z plasterkami kalarepki i ogórka, kilkoma cząstkami jajka na twardo, 2-3 pokrojonymi rzodkiewkami, łyżką kiełków i koperkiem. Oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny.

Fioletowy - pomaga pozbyć się zmęczenia
Jeśli chcesz się szybko pozbyć zimowego zmęczenia, otaczaj się tym kolorem, jedz też fioletowe produkty. Pomoże ci to pozbyć się złej energii, która nagromadziła się w tobie przez długie przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach i brak słońca, a także działanie elektrosmogu (czyli promieniowania wydzielanego np. przez telewizor, komputer). Fioletowe pożywienie pomaga również przy wzdęciach. Jedz więc np. bakłażany (10 dag ma 17 kcal), jagody, również mrożone (37 kcal), jeżyny (43 kcal), czerwoną kapustę (35 kcal).

Knedle ryżowe z jagodami - 50 dag ugotowanego ryżu wymieszaj z cukrem waniliowym, sokiem i skórką otartą z cytryny. Ostudź, zmiel. Z masy uformuj knedle, wkładając do środka jagody wymieszane z dżemem. Polej jogurtem z jagodami.

Różowy - sprowadza dobry nastrój
Aby odchudzanie zakończyło się sukcesem, powinnaś być pewna, że chcesz skończyć z tym, co do tej pory cię denerwowało, przysparzało zmartwień. Różowy ułatwia osiągnięcie psychicznej równowagi, zapobiega nadmiernej nerwowości. Pamiętaj więc o codziennej porcji różowych owoców zmiksowanych z jogurtem, mlekiem. Mogą to być maliny (10 dag ma 40 kcal), różowe renklody (38 kcal). Możesz też przyrządzać sałatki z warzyw - np. rzodkiewek (15 kcal), czerwonej cebuli (35 kcal).

Sałatka z różowymi warzywami - Plastry ogórka wymieszaj z krążkami czerwonej cebuli, 5 pokrojonymi rzodkiewkami i łyżką tuńczyka w sosie własnym. Posyp koperkiem, polej jogurtem doprawionym sokiem z pomarańczy, solą i pieprzem.

Na to powinnaś uważać
Radzimy, żebyś odchudzanie zaczęła od dwudniowej kuracji oczyszczającej. Jedz wtedy przede wszystkim owoce, warzywa i sałatę. Wybieraj produkty w kolorach, których potrzebujesz.
Poza tym bez obaw możesz jeść przetwory mleczne o niskiej zawartości tłuszczu oraz produkty z pełnego ziarna zbóż (np. chleb, makaron, müsli czy ryż). Po godzinie 16 staraj się unikać jedzenia posiłków, które zawierają dużo białka (np. mleko oraz jego przetwory). Po godzinie 18 powinnaś już dać odpocząć żołądkowi.

Ile powinnaś pić? Co najlepiej wybrać?
W ciągu dnia powinnaś wypijać co najmniej 2 litry płynów. Polecamy niegazowaną wodę mineralną. Zrezygnuj z napojów słodzonych. Codziennie rano wypijaj na czczo szklankę gorącej wody (najlepiej z plasterkiem imbiru, który daje dużo energii. Będzie ci bardzo potrzebna w czasie stosowania diety).
Woda pomoże ci też pobierać energię z wybranych przez ciebie kolorów. Jak to zrobić? Postaw szklankę wody - koniecznie z przezroczystego szkła - na podstawce (może to być zwykła serwetka) w odcieniu, którego siły potrzebujesz. Po 10 minutach woda pobierze z niej energię. Wypij wodę, a energia koloru pozostanie w twoim organizmie przez 3 godziny.
Od razu po wypiciu np. "żółtej" wody możesz wypić "różową". Nie stawiaj jednak szklanki na wielobarwnej podstawce, by jedna woda nie łączyła w sobie kilku energii.

Pomarańczowy nie sprzyja odchudzaniu!
Uważaj, pomarańczowa barwa pobudza apetyt. Dlatego unikaj pożywienia w tym kolorze, nie urządzaj też jadalni w tym odcieniu. Staraj się też (zwłaszcza w czasie diety) nie nosić pomarańczowych ubrań.

Jedz powoli - łatwiej schudniesz
Nigdy nie jedz w pośpiechu i w nerwowej atmosferze. Każdy kęs gryź bardzo dokładnie. Dzięki temu nie będziesz miała kłopotów z trawieniem, a jedząc wolniej, szybciej zaspokoisz uczucie głodu.

źródło: "Pani Domu"
www.fit.pl