fit.pl
2008-03-01 00:00
Udostępnij
Czy frytki mogą być zdrowe?
Czy wiesz, że frytki mogą być składnikiem zdrowej, zbilansowanej diety?

Frytki McCain to nic innego jak ziemniaki z najlepszych, kontrolowanych upraw oraz olej roślinny zawierający niezbędne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-6 i Omega-9. Dzięki temu są one źródłem cennych wartości odżywczych, a więc mogą być elementem zdrowej, zbilansowanej diety.

Co mają w sobie frytki McCain?
Frytki McCain wyprodukowane są wyłącznie z całych, świeżych ziemniaków i oleju roślinnego. Przygotowane w piekarniku zachowują większość wartości odżywczych ziemniaków. Ziemniaki są m.in. źródłem węglowodanów złożonych dostarczających energię i zapewniających długotrwałe uczucie sytości. Są również bogate w błonnik oczyszczający układ pokarmowy z toksyn. Potas i magnez w nich zawarte wzmacniają serce i układ nerwowy; żelazo jest niezbędne do produkcji krwi; mangan i miedź uczestniczą w wielu procesach fizjologicznych. Ziemniaki zaopatrują organizm w witaminę C, która poprawia odporność. Ponadto zawartość witamin B1, B2, B3, B6 wpływa na ładną skórę, włosy i paznokcie. Opracowany przez specjalistów McCain olej, w którym w procesie produkcyjnym podsmażane są frytki, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe w odpowiednich proporcjach.

frytki mccain 03

Ile dobrego tłuszczu zapewniają frytki McCain?
Człowiek potrzebuje ok. 60 g tłuszczu dziennie, z czego ok. 40 g nienasyconych kwasów tłuszczowych. 150 g frytek McCain przygotowanych w piekarniku zawiera ok. 9 g 100% oleju roślinnego, co stanowi 15% dziennego zapotrzebowania na tłuszcz.

Dlaczego olej McCain jest taki zdrowy?
frytki mccain 02McCain, jako pierwszy producent frytek, stworzył własną, unikalną kompozycję oleju, kierując się wskazówkami dietetyków oraz swoimi badaniami. Skład oleju McCain uwzględnia odpowiednie proporcje kwasów tłuszczowych zgodne z aktualną wiedzą dotyczącą zdrowego żywienia:
  • 1/3 nasyconych kwasów tłuszczowych będących źródłem energii;
  • 1/3 jednonienasyconych kwasów tłuszczowych zawierających Omega-9, który obniża poziom „złego“ cholesterolu LDL, a podwyższa poziom „dobrego“ HDL oraz
  • 1/3 wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, z których najważniejsze to Omega-6 i Omega-3 poprawiające krążenie krwi, obniżające poziom cholesterolu LDL i regulujące krzepliwość krwi.

Artykuł promocyjny
www.twojefrytki.pl

www.fit.pl