Omlety to nie tylko szybki i prosty sposób na przygotowanie posiłku, ale także doskonała opcja dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie i formę fizyczną. W naszym zestawieniu znajdziesz pięć przepisów na zdrowe omlety, które nie tylko zaspokoją Twoje podniebienie, ale także dostarczą organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
Aleksandra Załęska
2024-03-11 11:25
Udostępnij
Omlet w pięciu odsłonach

Przygotowując omlety według naszych propozycji, możesz być pewien, że dostarczysz sobie dawkę energii na cały dzień, przy minimalnej ilości kalorii i maksymalnej porcji smaku. Poznaj więc nasze propozycje i przekonaj się, że zdrowe odżywianie może być nie tylko korzystne dla zdrowia, ale również niezwykle pyszne i satysfakcjonujące dla podniebienia.

5 przepisów na omlety w wersji fit

Omlet ze szpinakiem i pomidorami:

  1. Składniki:
    • 2 jajka
    • Garść świeżego szpinaku
    • Pomidor
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu.
  2. Dodaj pokrojonego świeżego szpinaku i pokrojonego pomidora. Smaż przez kilka minut, aż szpinak zwiędnie.
  3. Ubij jajka w misce i wlej je na patelnię, na wierzch warzyw.
  4. Smaż omlet, aż jajka będą ścięte. Posól i popieprz do smaku.
  5. Podawaj ciepły.

Omlet z warzywami i serem feta:

Składniki:

  • 2 jajka
  • Cebula
  • Papryka
  • Pomidor
  • Ser feta
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cebulę, paprykę i pomidora.
  2. Rozgrzej oliwę na patelni.
  3. Podsmaż cebulę i paprykę przez kilka minut.
  4. Dodaj pomidory i kontynuuj smażenie przez kolejne kilka minut.
  5. Ubij jajka w misce, dodaj je do warzyw na patelni.
  6. Rozgnieć ser fetę i posyp nim omlet.
  7. Smaż, aż jajka będą ścięte. Dopraw solą i pieprzem.
  8. Podawaj gorący z ulubionymi dodatkami.

Omlet z awokado i szynką:

Składniki:

  • 2 jajka
  • Awokado
  • Szynka
  • 1 łyżka masła
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej masło na patelni.
  2. Ubij jajka w misce.
  3. Pokrój awokado w plastry, a szynkę w paski.
  4. Wlej ubite jajka na patelnię, a następnie ułóż na nich plastry awokado i paski szynki.
  5. Smaż omlet na średnim ogniu, aż jajka będą ścięte.
  6. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Podawaj ciepły z ulubionymi dodatkami.

Omlet z pieczarkami i szpinakiem:

Składniki:

  • 2 jajka
  • Pieczarki
  • Świeży szpinak
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój pieczarki i szpinak.
  2. Rozgrzej oliwę na patelni.
  3. Podsmaż pieczarki przez kilka minut.
  4. Dodaj świeży szpinak i smaż, aż zwiędnie.
  5. Ubij jajka w misce i wlej na patelnię.
  6. Smaż omlet, aż jajka będą ścięte.
  7. Dopraw solą i pieprzem.
  8. Podawaj ciepły z ulubionymi dodatkami.

Omlet z łososiem i koperkiem:

Składniki:

  • 2 jajka
  • Plastry wędzonego łososia
  • Koper
  • 1 łyżka masła
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej masło na patelni.
  2. Ubij jajka w misce.
  3. Pokrój plastry łososia na mniejsze kawałki.
  4. Posiekaj koperek.
  5. Wlej ubite jajka na rozgrzane masło.
  6. Połóż kawałki łososia na jajkach.
  7. Smaż omlet, aż jajka będą ścięte.
  8. Dopraw solą i pieprzem.
  9. Posyp posiekanym koperkiem przed podaniem.

Smacznego!