fit.pl mobile logo

Row food – recepta na młodość?

Coraz częściej mówi się o zdrowej diecie opartej na surowych, nieprzetworzonych produktach. Witarianizm i hasło: „jeśli możesz zjeść coś na surowo – zrób to!” staje się kluczem do utrzymania zdrowia i spowolnienie procesów starzenia
Historia termobróbki
Od czasu kiedy kiedy człowiek nauczył się krzesać ogień mięso zaczęło lepiej smakować na ciepło, gotowanie go miało chronić przed rozwojem chorób. Podgrzewanie, potem pieczenie i smażenie udoskonalano przez wieki, aby zaspokoić potrzeby kubków smakowych kolejnych coraz bardziej kulinarnie wymagających pokoleń. Za smażeniem mięsa ludzie poszli dalej – zaczęła się era gotowanych zup, duszonych warzyw, szybkiej przetworzonej żywność, która po przygotowaniu w mikrofalówce nadawała się do spożycia. 


Najwartościowsze pozostaje

Nurt zwany „raw food” to styl jedzenia oparty na surowej żywności – szczególnie warzywach i owocach. Posiłki spożywane na świeżo to tzw „ożywiona żywność” bądź „żywność żywa”, która jest aktywna biologicznie – jest tym samym najwartościowsza bo zawiera witaminy, sole mineralne, zaspokaja zapotrzebowanie na błonnik, i pierwiastki jak: żelazo, magnez, potas, czy kwas foliowy. Trend ten jest idealny dla osób, które chcą schudnąć, gdyż surowa żywność usprawnia perystaltykę jelit dzięki naturalnemu błonnikowi i enzymom pokarmowym. Ponadto fakt, że nie jest podgrzewana zachowuje niski poziom tłuszczu (szczególnie izomerów trans), oraz nie wzrasta jej indeks glikemiczny (IG). Białka pod wpływem wysokiej temperatury ulegają denaturacji, NNKT (omega 3, 6, 9) niezbędne do właściwego funkcjonowania, których endogenną produkcję człowiek zatracił, giną  w temperaturze powyżej 78ºC.


Warunki:
Żywność surowa i żywa jednocześnie, pozostaje nią do chwili podgrzania jej do  46ºC, po przekroczeniu tej wartości składniki odżywcze zaczynają ulegać destrukcji. Im wyższa temperatura i przetworzenie tym mniej dobrego otrzymuje się za to: wysoki indeks glikemiczny, który podnosi poziom insuliny we krwi, wpływa destrukcyjnie na pracę trzustki, oraz akrylami ze smażenia, czy substancje karcerogenne powstające np. podczas prażenia skrobi. Gotując warzywa tracimy z nich sole mineralne, przez co musimy je posolić – a sól kuchenna zatrzymuje wodę i wyniszcza organizm. Podgrzewanie powyżej 100ºC bezwzględnie niszczy enzymy, które są niezbędne do przyswajania, trawienia i wchłaniania do krwiobiegu składników odżywczych z jedzenia. Podgrzewanie ingeruje w skład molekularny pożywienia, zmienia ją na niekorzyść, ponadto organizm ludzki musi poradzić sobie z niestrawionymi elementami np. czerwonym mięsem. Witarianizm ni jest wskazany dla kobiet w ciąży, osób cierpiących na zaawansowaną osteoporozę i niedokrwistość. Surowe warzywa są bardziej sycące – bo są bogate w błonnik, lepiej smakują - bo nie są wyjałowione z soli mineralnych.

[-------]
Co jeść na surowo:
- warzywa i owoce
- nasiona, ziarna, orzechu
- kiełki roślin
- suszone owoce
- świeżo wyciskane soki
- ryby (sushi, ryby wędzone na zimno, śledzie)


Zalety diety fitoodżywczej:
- profilaktyka chorób cywilizacyjnych: nowotworów, udarów, chorób układu krążenia, nadciśnienia, miażdżycy, zespołu chronicznego zmęczenia, alergii
- detoksykacja organizmu
- usprawnienie funkcjonowania przewodu pokarmowego
- wspomaganie odporności przez wzmocnienie siły antyoksydacyjnej
- podniesienie poziomu energii i witalności
- jędrna, sprężysta skóra, spowolnienie efektów starzenia


Przygotuj się na:

- zmiany nawyków żywieniowych – wprowadzaj je stopniowo, tak by organizm przyzwyczaił się do surowej żywności (szczególnie jeśli dotąd nie gościła ona w twoim codziennym menu)
- pij wodę mineralną – najlepiej z sokiem z  cytryny, dzięki czemu wspomożesz oczyszczanie
- ruszaj się – ćwicz, jak najwięcej spaceruj – aktywność fizyczna wspomoże detoksykację, usprawni krążenie, wzmocni układ sercowo naczyniowy, doda energii, kondycji, a skóra będzie bardziej elastyczna

Piramida żywieniowa Witarian




Zwolennikami diety row food są m.in.: Brian Clement - dyrektor Instytutu Zdrowia Hipokratesa z West Palm Beach na Florydzie, czy Elysy Markowitz - autorka książki „Warming Up to Living Foods”.

Ewa Wijatkowska

www.fit.pl


PODZIEL SIĘ Z INNYMI

Napisz komentarz...
Zaloguj przez Facebooka

Prywatność
Polityka prywatności 

Redakcja
26-600 Radom
Ul. Okulickiego 39, IIP
TEL: 48 380 30 62 wew. 12
E-mail: biuro@portal.fit.pl

RODO

Szanowny Czytelniku!

Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych. Nie zmieniamy naszych uprawnień.

Od 25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań oraz do przeprowadzania konkursów z nagrodami,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Dlatego też proszę zaznacz przycisk „zgadzam się” jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie, po 25 maja 2018 roku, Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Fit.pl, w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez opisane wyżej Fit.pl oraz Zaufanych Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać korzystając z narzędzia dostępnego tutaj.

Zgadzam się
Nie teraz
fit.pl profil na Facebooku
fit.pl kanał na Youtube
Forum dyskusyjne fit.pl