Znamy ją przede wszystkim z serialu "Klan", gdzie wcieliła się w rolę Agnieszki Lubicz. Zarówno w serialu jak i w zyciu prywatnym jest zatwardziałą wegetarianką. Zdradza nam sekrety diety, dzięki której zyskała ogromną ilość energii.
fit.pl
2006-04-11 00:00
Udostępnij
Dieta Pauliny Holtz
Znamy ją przede wszystkim z serialu "Klan", gdzie wcieliła się w rolę Agnieszki Lubicz. Zarówno w serialu jak i w zyciu prywatnym jest zatwardziałą wegetarianką. Zdradza nam sekrety diety, dzięki której zyskała ogromną ilość energii.

Prawie 10 lat temu Paulina Holtz zorientowała się, że potrafi żyć bez potraw mięsnych.

Od jakiegoś czasu stosuję też zasady żywienia proponowane przez Michela Montignaca - nie łączy tłuszczów i cukrów. Dzięki temu wcale nie mam ochoty na słodycze. Aktorka przyznaje, że zdarza jej się  czasem zdradzić swoją dietę dlatego potem stara się to jakoś organizmowi zrekompensować. Nie stosuje jednak głodówek, bo zwyczajnie robi się zła, kiedy czuje ssanie w żołądku.

Dieta jarska, ale z rybami, tzw. pescowegetarianizm, którą stosuje Agnieszka Holtz to najbezpieczniejsza forma wegetarianizmu. Białko ryb jest tak samo wartościowe jak to pochodzące z innych gatunków mięsa, bo występują w nim wszystkie niezbędne aminokwasy. Ponadto ryby są zasobniejsze w sód, wapń, potas, magnez i witaminę A. Zawierają też kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, korzystne w profilaktyce miażdżycowej.

Aby zapewnić organizmowi prawidłowy poziom żelaza, aktorka spożywa duże ilośći owoców morza, np. krewetek, małż, krabów.

Pauliana je 4-5 niedużyh porcji dziennie, koniecznie o stałych porach. Oprócz ryb często gotuje zupę z fasoli lub soczewicy, robi zapiekankę z warzyw z dodatkiem jaj i żółtego sera, sałątkę z fasoli, pomidorów i rukoli oraz koktajl owocowo-mleczny z odtłuszczonego kefiru lub jogurtu.

Aktorka całkowicie unika - wypieków z białej mąki, ziemniaków, białego ryżu i makaronu, margaryny, słodyczy, poleca natomiast pieczywo razowe pełnoziarniste, ryby, oliwa z oliwek, chude mleko, jogurt.

www.fit.pl