Jednym z procesów przyczyniających się do starzenia komórek mózgowych jest pogarszanie zdolności organizmu do obrony przed rozwojem stanów zapalnych spowodowanych przed wolne rodniki.
Silne utleniacze szkodzą zdrowiu i powodują takie choroby, jak choroba alzheimera, wszelkie odmiany demencji, nowotwory, choroby serca i układu krwionośnego typowe dla wielu starczego.
Swoje badania amerykańscy naukowcy potwierdzili poprzez analizy na szczurzych mózgach w podeszłym wieku. Zwierzęta ponad 2 miesiące były poddane diecie zawierajacej ekstrakt z borówek amerykańskich, jeżyn a nawet truskawek. Okazało się, że kuracja borówkowa przyczyniła się do znacznego poprawienia czynności mózgu zwierząt.
Zdaniem badaczy włączenie do diety borówek, truskawek i innych owoców jagodowych pomaga utrzymać sprawny mózg w podeszłym wieku.
Bogatym źródłem polifenoli, czyli przeciwutleniaczy są również orzechy włoskie i inne owoce oraz warzywa o ciemnej lub ciepłej barwie np.: ciemnoczerwone, pomarańczowe lub fioletowe. Te barwy nadają im należące do polifenoli antocyjany, które są dobrymi przeciwutleniaczami.
Specjaliści podkreślili, że ważne jest spożywanie całych owoców, które zawierają mnóstwo substancji. Dobrym źródłem polifenoli mogą też być owoce mrożone, zwłaszcza podczas zimy.
www.fit.pl