Dieta na dobre trawienie

O wątrobie, która jest jednym z najważniejszych organów w naszym organizmie nie dbamy najlepiej. A wystarczy odpowiednia dieta, by wątroba się na nas nie odgrywała
fit.pl
2013-12-30 00:00
Udostępnij
dieta34Dzięki wątrobie zachowujemy zdrowie i dobre samopoczucie. Jest niczym filtr, wychwytujący toksyny, które dostają się do naszego ustroju wraz z pożywieniem i powietrzem. Pełni wiele funkcji: oczyszcza organizm, zajmuje się produkcją wielu substancji, pełni rolę magazynu dla witamin A, D, E, B12 i C oraz żelaza.

Co więc zrobić, aby ulżyć wątrobie?
  • Jedz regularnie, częściej i w małych ilościach, dzięki temu nie obciążysz wątroby nagłym dowozem dużej ilości składników odżywczych, które muszą być przez nią przetworzone.
  • Unikaj nadmiaru tłuszczu, szczególnie smalcu. Tłuszcz dodawany do potraw sprawia, że stają się one ciężkostrawne i wymagają od wątroby zwiększonej produkcji żółci, rozbijającej tłuszcz na łatwiej przyswajalne cząsteczki.
  • Unikaj alkoholu. Nawet niewielkie ilości alkoholu szkodzą wątrobie i prowadza do jej trwałego uszkodzenia.
  • Zrezygnuj z żywności wysoko przetworzonej, każda substancja wprowadzana do organizmu trafia do wątroby. Dieta bardziej bogata w produkty zawierające dużo substancji konserwujących, sztucznych barwników nie jest przyjazna dla organizmu.
  • Zadbaj, by składniki diety były świeże – im dłużej przechowujesz jedzenie, tym bardziej prawdopodobne, że rozpoczął się w nim proces fermentacji.
  • Dostarczaj odpowiednią ilość białka, która stymuluje procesy odbudowy komórek wątroby. Powinno się codziennie zjadać 1 g białka na kilogram masy ciała. Białko znajdziemy w chudym mięśnie, rybach, nabiale.
  • Jedz warzywa i owoce, które są źródłem witamin, wspomagających walkę z substancjami toksycznymi, pomagając wątrobie w odtruwaniu organizmu.
  • Unikaj ostrych przypraw, kawy, mocnej herbaty.
  • Napar z tymianku czy dziurawca ułatwia trawienie tłuszczy, przynosząc ulgę po zbyt tłustym daniu.
  • Tymianek, cząber, majeranek, koper, jałowiec dodawane do potraw ułatwiają trawienie.
  • Bardzo cenione w profilaktyce wątroby są wszelkiego rodzaju wyciągi z karczocha i ostropestu plamistego. Karczoch dzięki zawartych w nim substancjom chroni przed uszkodzeniem wątroby, działa rozkurczowo, żółciopędne, przeciwzapalnie i odtruwająco. Ostropest wspomaga obniżanie stężenia cholesterolu we krwi i prowadzi do regeneracji komórek wątroby.

www.fit.pl