Zamień tradycyjny pieprz na ten wyrabiany z ostrej papryki, a zobaczysz jakiego przyspieszenia dostanie twoja przemiana materii. Ta nietypowa przyprawa ma wiele właściwości zdrowotnych, dlatego jest lepsza od czarnych ziarenek
fit.pl
2010-06-14 00:00
Udostępnij
Pieprz Cayenne -  smak i zdrowie w pyle
Pieprz Cayenne to bardzo ostra przyprawa, często określana mianem „król przypraw”. Ma intensywny zapach i jest mocna w smaku. Ten rodzaj pieprzu otrzymuje się z papryki rocznej, odmiany Cayenne. Dojrzałe, wygrzane w słońcu warzywa są suszone w naturalny sposób, a następnie mielone i sprzedawane jako sypka przyprawa koloru ciemnopomarańczowego lub czerwonego. Nazwa warzywa wzięła się od  stolicy Gujany Francuskiej, która jest uważana za ojczyzną tej ostrej przyprawy.

Pieprz kajeński może pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Osoby dbające o linię i stosujące dietę dobrze wiedzą, że dzięki niej można schudnąć i utrzymać prawidłową wagę.

Jak działa pieprz Cayenne?
  • wpływa korzystnie na przemianę materii
  • przyspiesza metabolizm
  • obniża poziom cholesterolu
  • usuwa toksyny
  • rozgrzewa

Pieprz jest doceniany również przez zwolenników medycyny naturalnej, ponieważ  wykazuje właściwości przeciwbólowe. Można go stosować do leczenia dolegliwości gastrycznych i reumatycznych.

Pieprzem kajeńskim przyprawiane są mięsa (zwłaszcza drób), pasty jajeczne, dania z makaronem i sosy, a także potrawy na bazie warzyw. Używa się też go do zup. To idealna przyprawa do smakołyków z grilla. Pieprz Cayenne jest charakterystycznym dodatkiem do kuchni  amerykański  rejonu wschodniego, azjatyckiej i afrykańskiej. Na polskich stołach jest rzadko spotykany ale ze względu na walory smakowe i  zdrowotne ma coraz więcej zwolenników.

www.fit.pl