fit.pl mobile logo

Czym zastąpić kostkę rosołową?

Bezkonkurencyjny smak, wspaniały aromat, wiele możliwości zastosowań – bulion, doskonały sam w sobie – jako tradycyjny rosół oraz baza do zup, sosów i innych potraw. Jednak przygotowanie prawdziwego, wartościowego bulionu wymaga czasu. Alternatywą są szybkie substytuty, które nie gwarantują tego, co w bulionie najważniejsze 



Kostki rosołowe - zdrowe czy nie?

Żyjemy w coraz większym biegu, chcemy jak najszybciej przygotowywać posiłki. Dlatego też sięgamy po różne substytuty dań. Jednym ze sposobów na oszczędzanie czasu jest wykorzystywanie w kuchni kostek rosołowych. Jednakże, czy są one zdrowe?

W kostkach rosołowych dostępnych na rynku zawartość mięsa waha się na poziomie od 0,01 do 0,2 procenta! Na domiar złego, sztuczne kostki produkowane są z mięsa suszonego. Nie trudno zgadnąć, że smaku ani koloru nie sposób z tego uzyskać. Wystarczy jednak dodać trochę kurkumy albo barwnika amoniakalnego, aby nadać wywarowi złoty kolor. Aby pozbyć się jałowego smaku wystarczy dodać kilka ulepszaczy smaku.

Głównym składnikiem kostek rosołowych jest sól. Zaraz za nią plasuje się tłuszcz roślinny, (utwardzony) i wzmacniacz smaku – glutaminian monosodowy. Spożywanie glutaminianu sodu:

- wywołuje reakcje alergiczne
- powoduje migreny i zawroty głowy
- może prowadzić do astmy
- sprzyja przybieraniu na wadze
- wywołuje mdłości
- powoduje nadmierne pocenie się
- powoduje ogólne osłabienie
- wywołuje sztuczny apetyt
- powoduje kołatanie serca i podnosi ciśnienie
- zaburza gospodarkę hormonalną
- ma negatywny wpływ na stan siatkówki

W kostkach rosołowych mogą znaleźć się również inne wzmacniacze smaku takie jak inozynian i guanylan disodowy, a także maltodekstryny i mączka chleba świętojańskiego.Jedynymi korzystnymi dla zdrowia składnikami kostek rosołowych są suszone warzywa i przyprawy (głównie marchewka, cebula, seler, czosnek, lubczyk, natka pietruszki, kurkuma, gorczyca, pieprz, kozieradka). Problem polega jednak na tym, że ich udział w produkcie jest śladowy.

Do produkcji kostek rosołowych wykorzystywany jest olej plamowy. Olej palmowy – to najsilniejszy czynnik rakotwórczy. Kwasy tłuszczowe, zawarte w tym oleju, stopniowo sklejając komórki krwi, powodują rozwój nowotworów różnych narządów, mogą wywołać atak serca, bezpłodność i impotencję.

Wyraźnie widać, że kostki rosołowe to sama chemia. Nie oszukujmy się jak ktoś robi sobie rosół z kostki w rzeczywistości je słoną wodę z polepszaczami smaku, pachnący kurą

Czym zastąpić kostki rosołowe?

Alternatywą dla kostek rosołowych może być nowy produkt marki Krakus. Marka prezentuje innowację, koncentraty bulionów – drobiowego i warzywnego – doskonałe do każdego dania. Kompromisy dotyczące czasu poświęconego na gotowanie, smaku, składu i jakości potrawy na bazie bulionu nie będą już potrzebne. Marka Krakus zadbała, aby koncentraty bulionów były pozbawione konserwantów, glutaminianu sodu, zagęstników i innych sztucznych dodatków. Powstałe na bazie tradycyjnych receptur zachowały czysty skład oraz unikalny smak i aromat bulionów – drobiowego i warzywnego. Produkty Krakusa to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy kochają gotować pełnowartościowe, zdrowe jedzenie, ale nie zawsze mają czas, aby spędzić w kuchni kilka godzin.

To wyjątkowa innowacja na rynku. Dzięki nim wykonanie każdego posiłku będzie szybkie i wygodne. Wystarczy wlać wybrany koncentrat bulionu do wody, a następnie dodać ulubione składniki, zagotować i zupa gotowa. Buliony Krakus to również doskonała baza do sosów mięsnych i warzywnych oraz do takich potraw jak risotto, ryż, kasze czy makarony. Ich tradycyjny, niezastąpiony smak i aromat sprawia, że każda potrawa jest wyjątkowa.

Możesz również przygotować domową kostkę rosołową. Przepis na jej wykonanie jest prosty:

Mięsna kostka rosołowa
Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego,
  • 500 g mięsa z kurczaka lub indyka,
  • 500 g soli,
  • 3 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 200 g selera naciowego,
  • 2 pomidory,
  • pęczek natki pietruszki.


Wykonanie:
Mięsa bez kości i tłustych części ugotować na wolnym ogniu przez około godzinę. W drugim garnku ugotować obrane warzywa i natkę pietruszki (pomidory mogą pozostać w skórkach). Zmiksować mięsa z warzywami i w przypadku, gdy masa będzie zbyt gęsta dodać odrobinę wywaru, w którym gotowały się mięsa. Otrzymaną mięsną kostkę rosołową włożyć do wysterylizowanych słoików, przechowywać w lodówce. Słoiki z mięsną kostką rosołową można także zamrozić na dłuższy czas. Jednak biorąc pod uwagę sporą ilość w soli, która ma dobre właściwości konserwujące, także bez zamrażania będą się nadawały przez długi czas do spożycia (6-8 miesięcy).

www.fit.pl

 



PODZIEL SIĘ Z INNYMI

Napisz komentarz...
Zaloguj przez Facebooka
Domka Stronka

Też używam tego bulionu z krakusa, jest smaczny i nie zawiera konserwantów, super się sprawdza w kuchni. Nie tylko do zup ale też sosów, makaronów, risotto.

Zgłoś nadużycie-
Eryka Xawa

Kupiłam z ciekawości i rzeczywiście ten bulion jest smaczny, skład bardzo przemawia, jest przede wszystkim aromatyczny i dobre zupki na nim wychodzą.

Zgłoś nadużycie-
mary_lee

Można tez oszczędzić sobie gotowania wywarów i sięgnąć po gotowy bulion w szklanej butelce do Krakusa, drobiowy lub warzywny. Sprawdziłam skład - jest zdrowy, nie zawiera polepszaczy smaku i zapachu, ani glutaminianu.

Zgłoś nadużycie-

Prywatność
Polityka prywatności 

Redakcja
26-600 Radom
Ul. Okulickiego 39, IIP
TEL: 48 380 30 62 wew. 12
E-mail: biuro@portal.fit.pl

RODO

Szanowny Czytelniku!

Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych. Nie zmieniamy naszych uprawnień.

Od 25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań oraz do przeprowadzania konkursów z nagrodami,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Dlatego też proszę zaznacz przycisk „zgadzam się” jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie, po 25 maja 2018 roku, Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Fit.pl, w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez opisane wyżej Fit.pl oraz Zaufanych Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać korzystając z narzędzia dostępnego tutaj.

Zgadzam się
Nie teraz
fit.pl profil na Facebooku
fit.pl kanał na Youtube
Forum dyskusyjne fit.pl