Kawowe przekąski na co dzień i od święta

 Śmiało można rzec, że kawa to jeden z tych produktów, który jest absolutnie uniwersalny! Każdy miłośnik kawy wie, że da się zrobić z nią istne cuda i zawsze smakuje wybornie!
fit.pl
2016-06-23 00:00
Udostępnij
Kawowe przekąski na co dzień i od święta



Zamiast pić tradycyjną „małą czarną” czy popularną „białą”, możemy pokusić się o dodanie do niej najróżniejszych składników, jak bita śmietana, owoce, syropy, likiery, orzechy, przyprawy. Możemy zrobić kawę standardowo na gorąco lub też mrożoną.

Ale to nie wszystkie możliwości, jakie kawa oferuje, bo całkiem śmiało możemy też stworzyć na jej bazie fantastyczne przekąski, które idealnie nadadzą się zarówno na co dzień, jak i od święta! Oto kilka ciekawych przepisów, do wypróbowania których gorąco namawiamy:

Sernik czekoladowo-kawowy

Sernik to prawdziwa klasyka. Można przygotować go na wiele sposobów, a jednym z nich jest sernik w wersji kawowej. Każdy wielbiciel kawy będzie zachwycony!

Potrzebne składniki:

Spód ciasta:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 150-200 g kruchych ciasteczek o smaku kakaowym


Masa serowa:

  • 0,5 kg gotowego twarogu na sernik
  • 0,5 kg serka mascarpone
  • 200 g cukru
  • 4-5 łyżek likieru kawowego
  • 4 łyżki kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 5 łyżek kawy rozpuszczalnej
  • 200 g śmietany (30%)


Do dekoracji:

  • kilka łyżek cukru
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • ziarna kawy
  • 1/3 szklanki mleka


Najpierw przygotowujemy spód ciasta. Roztapiamy czekoladę, drobno kruszymy ciasteczka. Mieszamy razem i wykładamy na blachę obłożoną papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.

Podgrzewamy likier kawowy, dodajemy do niego kakao i kawę. Odkładamy do wystudzenia. Miksujemy ser z serkiem mascarpone oraz cukrem. Dodajemy ostudzony likier, miksujemy i dodajemy po jednym jajku. Na końcu dodajemy śmietanę i połowę roztopionej czekolady.

Pozostałą roztopioną czekoladę mieszamy z mlekiem. Wylewamy masę na spód i wkładamy do piekarnika. Po 15 minutach obniżamy temperaturę do 120 st. C i pieczemy przez kolejne 1,5 godziny. Po upieczeniu i wystudzeniu wkładamy sernik na noc do lodówki.

Przed podaniem sernika, dekorujemy do polewą czekoladową, bitą śmietaną (ze śmietanki kremówki) i ziarnami kawy. Gotowe!

Nasza rada: parzymy jajka przed rozbiciem.

Kawowa panna cotta

Panna cotta to rewelacyjny deser, który przygotować można stosunkowo szybko, ale prezentuje się jak prawdziwe dzieło sztuki. Tym razem proponujemy skosztować go w wersji kawowej!

Potrzebne składniki (na 4 deserki):

Masa:

  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku
  • 1 biała czekolada
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego (lub innego)
  • 200 g naturalnego jogurtu
  • kandyzowana skórka pomarańczowa


Kawowe biszkopty:

  • 0,5 szklanki mocnego espresso
  • 1 łyżka likieru kawowego
  • 5-6 biszkoptów
  • 2 łyżeczki żelatyny


Kruszymy biszkopty (na niezbyt małe kawałki). Mieszamy kawę z likierem. W kilku łyżeczkach kawy rozpuszczamy żelatynę, a pozostałą polewamy biszkopty. Rozpuszczoną w kawie żelatynę także mieszamy z biszkoptami. Wykładamy masę biszkoptową na dno pucharków lub innych przezroczystych naczyń.

Przygotowujemy masę. Kruszymy czekoladę i roztapiamy na małym ogniu. Po całkowitym roztopieniu zdejmujemy z ognia i studzimy. Dodajemy do niej jogurt i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Rozpuszczamy żelatynę w 2-3 łyżkach ciepłej wody i łączymy z masą. Dodajemy odrobinę skórki pomarańczowej i likier. Przekładamy ostrożnie na biszkopty, wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby deser stężał. Przed podaniem możemy udekorować dodatkowo „kleksem” bitej śmietany i świeżymi owocami.

Deser kawowo-malinowy

Maliny to jedne z tych owoców, które do kawy pasują doskonale! Oto bardzo prosty przepis na szybki deser kawowy ze świeżymi malinami.

Potrzebne składniki (na dwa deserki):

  • 250 g malin
  • 4 sztuki podłużnych biszkoptów
  • 2 łyżeczki likieru kawowego
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka cukru
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody


Płuczemy maliny (około 150 g) pod bieżącą wodą. Wsypujemy je do rondelka, dodajemy cukier i likier kawowy. Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce staną się miękkie, rozgniatamy je widelcem. Dwa biszkopty kruszymy i układamy na spód szklanek. Wykładamy na nie masę malinową, a następnie świeże maliny (pozostałe 100 g).

Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i mieszamy dokładnie z kawą rozpuszczoną uprzednio w 1 łyżce gorącej wody. Wykładamy kawową śmietankę na maliny. Wierzch możemy dodatkowo udekorować kilkoma świeżymi malinami i biszkoptem. Smacznego!

Więcej porad kawowych: https://przepisynakawe.pl/porady