fit.pl
2012-01-18 00:00
Udostępnij
krem marchewkowy
krem marchewkowy
Ilość porcji: 4
Składniki:
-1 kg marchewki (może być więcej, może być mniej, w zależności jak gęsty krem lubimy)
-1 cebula
-4 ząbki czosnku
-kawałek imbiru
-sól pieprz
-bulion/najlepiej rosół
-15 dag sera żółtego
-papryka ostra chilli
Przygotowanie:
1. Cebulę, czosnek, kawałek imbiru pokroić bardzo drobno (ja wrzucam je do blendera i miksuję na małe kawałki).
2. Wziąć duży garnek, na jego dno wlać trochę oliwy z oliwek.
3. Na oliwę wsypać pokrojoną cebulę, czosnek, kawałek imbiru i podsmażać.
4. Pokroić marchew na kawałki, aby szybciej się ugotowała (ja marchewkę też wrzucam do blendera i miksuję na kawałki)
5. Do garnka wlać rosół (ja biorę garnek na około 3l). Wrzucić marchew i gotować.
6. Kiedy marchewka będzie miękka, wyłączyć z gazu. Poczekać aż trochę przestygnie. Wrzucić ser żółty i zmiksować blenderem na krem.
7. Doprawić pieprzem, solą i ostrą papryką.

Na bazie tego przepisu można też zrobić zupę szpinakową, brokułową, krem z ziemniaków, pieczarek.

Smacznego! :)
Dodane przez: niesta
Żródło: Ciocia Gaba