Kawa z niespodzianką, czyli co dodać do ulubionego napoju?

fit.pl
2015-09-14 00:00
Udostępnij
Kawa z niespodzianką, czyli co dodać do ulubionego napoju?
Impreza u znajomych, spotkanie z przyjaciółmi, niespodziewana wizyta rodziny? Takie sytuacje nie mogą się obyć bez przysłowiowej małej czarnej. Kawa to idealny towarzysz każdego spotkania, zwyczajowo proponowany od razu gdy goście staną w drzwiach. Czy nie sądzicie że fajnie byłoby ich czasami zaskoczyć? Zaproponować kawę i sprawić aby byli naprawdę mile zaskoczeni? Jeżeli tak, to mamy dla Was kilka niezawodnych pomysłów na niebanalną kawę, którą Twoi goście na pewno zapamiętają. Przepisy są posegregowane według klucza – w przypadku niespodziewanych wizyt, dla gości wcześniej zaproszonych oraz na przyjęcie (wersja najbardziej pracochłonna).

Kawa z lodami, czyli affogato.
Sposobem na najprostsze i niekłopotliwe uzyskanie efektownej kawy jest tzw. affogato, czyli przygotowanie kawy z dodatkiem w postaci gałki lodów. Jej przygotowanie zajmie przysłowiową sekundę, a goście będą mile zaskoczeni. Kawę przygotuj zaparzając ją w ulubiony sposób, ważne jednak aby była ona dość mocna gdyż dodatek lodów mocno złagodzi jej smak. W filiżance, szklanym pucharku lub nawet małej, przezroczystej miseczce umieść gałkę lodów i delikatnie wlej gorącą kawę. Gotowe! Aby uzyskany efekt był jeszcze większy, ciekawym pomysłem jest zastosowanie lodów smakowych w połączeniu z odpowiednia posypką lub polewą. Przykładowo, jeżeli użyjesz lodów o smaku cytrynowym, całość posyp skórką z kandyzowanej cytryny lub limonki albo użyj gotowej posypki do kawy Jacobs o takim smaku. Gościom możesz powiedzieć że oto serwujesz kawę affogato limonato

Kawa i czekolada.
Połączenie kawy z czekoladą to kolejna bardzo prosta w przygotowaniu propozycja, która wypełni mieszkanie przyjemnym, słodkim aromatem. Oprócz ulubionej kawy potrzebnej do przygotowania mocnego espresso, będziesz potrzebował tylko czekolady w proszku, mleka oraz niewielkiej ilości czasu. Najpierw podgrzej mleko (150 ml na każdą filiżankę kawy), dosyp 2-3 łyżeczki czekolady w proszku i bardzo dokładnie wymieszaj, dbając aby nie utworzyły się grudki. Mleka nie doprowadzaj do zagotowania! Po wymieszaniu składników, czekoladowe mleko przelej do wysokiej szklanki. W osobnym naczyniu zaparz kawę i delikatnie wlej ją do szklanki. Podawaj z bitą śmietaną, najlepiej posypaną grubo utartą, gorzką czekoladą.

Warstwowa kawa – lubię to!
Świeżo zaparzona kawa szybko wypełnia mieszkanie przyjemnym aromatem, warto jednak zadbać aby działała nie tylko za zmysł powonienia naszych gości, ale również cieszyła oczy. Idealnym pomysłem może być podanie kawy w wysokiej szklance w której znajdują się różnokolorowe warstwy naszego ulubionego napoju. Napój będzie nie tylko smaczny ale i efektowny, zatem do roboty. Będziesz potrzebował mleka o zawartości tłuszczu najlepiej 3,2 % oraz spieniacza, ewentualnie zwykłego miksera kuchennego. Odmierz mleko tak, aby zajmowało ok. 2/3 szklanki, w której będzie podana kawa, a następnie podgrzej do temperatury około 60-70 stopni. Spień ciepłe mleko za pomocą spieniacza lub miksera i ostrożnie przelej do szklanki - lekka pianka z mleka uniesie się ponad płynne mleko. W osobnej szklance zaparz kawę - warto aby była ona dość mocna np. espresso. Kawę delikatnie, wlewaj po ściance do wysokiej szklanki ze spienionym mlekiem. Utworzy ona ciemna warstwę pomiędzy płynnym mlekiem znajdującym się na dnie naczynia, a lekka pianką. Uwaga, aby warstwy się utworzyły, kawa powinna mieć znacznie wyższą temperaturę niż spienione mleko.

Kawa na przyjęcie – z dynią!
Dynia jest warzywem które dotychczas mogło się kojarzyć jedynie z przygotowywaniem ozdób na Halloween, ostatnio jednak można zauważyć że coraz chętniej zagląda również do naszej kuchni. Dlatego mamy dla Ciebie fantastyczny przepis na kawę z dodatkiem dyni, na pewno nikt z Twoich znajomych jeszcze jej nie próbował! Jest to nieco pracochłonne, ale warto spróbować. Będziesz potrzebował średniej wielkości dyni, którą wydrąż, oczyść miąższ z pestek i pokrój na mniejsze kawałki. Umieść kawałki w piekarniku i piecz przez około godzinę, w temperaturze 200 oC. Po upieczeniu zmiksuj, ostudź i umieść w lodówce - gotowe puree możesz wykorzystać przez kilka dni. Bezpośrednio przed przygotowaniem kawy wymieszaj 2-3 łyżki przygotowanej dyni z 200 ml ciepłego mleka, a całość podgrzej cały czas mieszając aby składniki się dokładnie połączyły. Następnie przecedź napój przez sitko, aby usunąć ewentualne grudki i umieść w wysokiej szklance. W kubku zaparz kawę, zalewając 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej gorącą wodą. Kawę delikatnie dolej do szklanki tak aby zachować warstwowość napoju. Na wierzchu możesz umieścić bitą śmietaną, a całość posypać cynamonem lub wanilią.

Wyrafinowane pomysły z wykorzystaniem aromatycznej kawy Jacobs powstały we współpracy z serwisem https://przepisynakawe.pl