Odkryto nowe dobroczynne właściwości czekolady. Bogaty w kakao przysmak może być zalecany osobom cierpiącym na marskość wątroby
fit.pl
2010-04-19 00:00
Udostępnij
Czekolada na wątrobę
chocolate drizzleBadacze z Hiszpanii dowodzą, że spożywanie ciemnej czekolady ogranicza podwyższenie ciśnienia krwi w brzuchu po posiłku, co może być niebezpieczne dla osób z chorą wątrobą. Dlaczego tak się dzieje? Okazało się, że czekolada bogata jest w przeciwutleniacze, które są odpowiedzialne za poszerzenie komórek mięśni gładkich w naczyniach krwionośnych, co dobrze wpływa na ciśnienie tętnicze. Wyniki takie jednak nie są już tak dobre w przypadku spożywania białej czekolady.

– To badanie wyraźnie pokazuje związek pomiędzy jedzeniem ciemnej czekolady, a obniżeniem nadciśnienia. Wskazuje na potencjalne źródło pomocy w leczeniu pacjentów z marskością wątroby – twierdzi Mark Thursz, profesor Imperial College w Londynie.

www.fit.pl