6 przepisów na niskokaloryczne sałatki – zdrowie w każdym kęsie!

Chcesz zadbać o swoje zdrowie, jednocześnie ciesząc się pysznymi i niskokalorycznymi posiłkami? Sałatki to doskonały wybór! Oto dla Ciebie 6 przepisów na sałatki, które nie tylko zaspokoją Twoje podniebienie, ale także pomogą utrzymać równowagę kaloryczną.
Aleksandra Załęska
2024-01-05 10:15
Udostępnij
6 przepisów na niskokaloryczne sałatki – zdrowie w każdym kęsie!

1. Sałatka z kurczakiem i awokado

Składniki:

  • 150 g fileta z kurczaka (ugotowanego i pokrojonego na plastry)
  • 1 awokado (pokrojone w kostkę)
  • 1 pomidor (pokrojony w plasterki)
  • 2 garście rukoli
  • Dressing: łyżka oliwy z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz

Przygotowanie: Połącz kurczaka, awokado, pomidora i rukolę w misce. W osobnej miseczce przygotuj dressing, a następnie polej nim sałatkę.

2. Sałatka caprese z kuskusem

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego kuskusu
  • 1 kulka mozzarelli (pokrojona w plastry)
  • 2 pomidory (pokrojone w plastry)
  • Świeża bazylia
  • Dressing: łyżka octu balsamicznego, oliwa, sól, pieprz

Przygotowanie: Wymieszaj kuskus, mozzarellę, pomidory i bazylię. Dodaj dressing i delikatnie wymieszaj.

3. Sałatka z grillowanym słonecznikiem

Składniki:

  • 2 szklanki szpinaku
  • 1/2 szklanki pomidorów koktajlowych (pokrojonych na pół)
  • 1/4 szklanki grillowanego słonecznika
  • Dressing: jogurt naturalny, czosnek, sól, pieprz

Przygotowanie: Połącz szpinak, pomidory i słonecznik. Wymieszaj dressing z jogurtu, czosnku, soli i pieprzu, a następnie polej nim sałatkę.

4. Sałatka z ciecierzycą i feta

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (odcedzona)
  • 50 g sera feta (pokrojonego w kostkę)
  • 1 ogórek (pokrojony w plasterki)
  • 1 czerwona cebula (posiekana)
  • Dressing: oliwa, sok z limonki, sól, pieprz

Przygotowanie: Wymieszaj ciecierzycę, fetę, ogórek i cebulę. Dodaj dressing z oliwy, soku z limonki, soli i pieprzu.

5. Sałatka z Quinoa i warzywami

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej quinoi
  • Marchew (starta)
  • Papryka czerwona (pokrojona w kostkę)
  • Szczypiorek (posiekany)
  • Dressing: sos sojowy, imbir, miód, ocet ryżowy

Przygotowanie: Połącz quinoę, marchew, paprykę i szczypiorek. Wymieszaj dressing z sojowego, imbiru, miodu i octu ryżowego, a następnie polej nim sałatkę.

6. Sałatka z awokado i jajkiem

Składniki:

  • 1 awokado (pokrojone w plastry)
  • 2 jajka (ugotowane na twardo, pokrojone na ósemki)
  • 1 ogórek (pokrojony w kostkę)
  • Mix sałat (rukola, szpinak, lodowa)

Przygotowanie: Ułóż warstwy sałaty, dodaj pokrojone awokado, jajka i ogórek. Dla smaku możesz dodać ulubiony dressing.

Teraz możesz cieszyć się smakiem, jednocześnie dbając o swoje zdrowie i formę! Smacznego!